Hurrikaani lähestyy sähkökatkojen runtelemaa Kuubaa

Oscar-hurrikaanin odotetaan rantautuvan Kuuban itärannikolle sunnuntai-iltana paikallista aikaa.

Kuubassa romahtaneen sähköverkon korjaustyöt jatkuivat sunnuntaina hurrikaani Oscarin lähestyessä saarivaltiota.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Oscarin odotetaan rantautuvan Kuuban itärannikolle varhain maanantai-aamuna Suomen aikaa.

NHC:n mukaan hurrikaani tuo mukanaan voimakkaita sateita ja vaarallisia myrskyvuoksia. Oscarin myrskytuulet puhalsivat kovimmillaan 39 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin ennakoitu saapuminen vain muutama päivä Kuuban sähköverkon romahduksen jälkeen kasvattaa maassa paineita entisestään. Kuuba kamppailee jo valmiiksi korkean inflaation kanssa ja kärsii elintarvikkeiden, lääkkeiden, polttoaineen sekä veden puutteesta.

Kuuban presidentinkanslia kertoi, että sähköverkon korjaustöissä oli edistytty sen verran, että 16 prosenttia asiakkaista oli saatu jälleen sähkönjakelun piiriin ja sähköntuotanto nostettua noin 500 megawattiin. Kyse on kuitenkin murto-osasta 3  300 megawatin tarpeesta, joka maassa kului vielä torstaina ennen sähköverkon romahtamista.

–  Luoja tietää, milloin sähköt palaavat, 41-vuotias mekaanikko Rafael Carrillo kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Myöhään sunnuntaina Suomen aikaa Kuuban hallitus sanoi, että sähköt saadaan palaamaan valtaosaan maata maanantai-illaksi paikallista aikaa eli varhain tiistaina Suomen aikaa. Koko maan verkko on tarkoitus saada toimimaan seuraavana päivänä.

Sunnuntaina valtaosa pääkaupunki Havannasta pysyi pimeänä. Sähköä oli vain muutamissa hotelleissa ja sairaaloissa, joissa on omat varageneraattorit.

Vika sähköntuotantolaitoksessa

Kuuban sähköverkko romahti lauantaina uudelleen pian sen jälkeen, kun viranomaiset kertoivat sähköjen alkaneen palata perjantaisen, koko maan kattaneen sähkökatkon jäljiltä.

Maan energiaministeri Lazaro Guerra kertoi perjantaina, että sähkökatko johtui viasta maan suurimmassa sähköntuotantolaitoksessa.

Jo torstaina Kuuban pääministeri Manuel Marrero varoitti maan olevan energiahätätilassa, minkä vuoksi osasta maasta katkaistiin sähköt jopa 20 tunniksi. Hallitus perui kaiken ei-välttämättömän julkisen sektorin toiminnan, jotta sähköä jäisi kotitalouksien käyttöön.

–  Tämä on hullua, kuvaili Havannan keskustassa asuva 80-vuotias eläkeläinen Eloy Fon.

–  Tämä osoittaa sähköjärjestelmämme haurauden... Meillä ei ole varastoja, ei mitään, millä ylläpitää maatamme, elämme päivä kerrallaan.

Kuuba tuottaa energiansa pääosin kahdeksalla vanhalla lämpövoimalaitoksella. Viranomaiset ovat perustelleet kehnoa sähkötilannetta Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden vaikutuksella ja viimeaikaisten hurrikaanien aiheuttamilla tuhoilla. Presidentti Miguel Diaz-Canelin mukaan Kuuba ei pysty kauppasaarron vuoksi saamaan riittävästi polttoainetta voimaloihinsa.

Rutiköyhä ja pakotteiden riivaama Kuuba ei ole pystynyt huoltamaan sähköntuotantolaitoksiaan riittävästi vuosikausiin. Maa on kärsinyt sähkökatkoista 1990-luvulta lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat