HUS huolissaan kesän hoidoista: "Käsittääkseni henkilöstö- ja sijaistilanne ei koskaan ole ollut näin vaikea"

0:48img"Hoitajapula on ollut todellisuutta jo ennen tätä" – tällaiset terveiset sairaanhoitaja lähettää päättäjille
Julkaistu 31.05.2022 06:10
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Viime kesän piti olla ennennäkemättömän hankala, tuleva kesä tulee olemaan haastavampi. Näin kerrotaan HUS:n johdosta MTV Uutisille. Syynä on hoitajapula, joka ei asiantuntijan mukaan ole väliaikainen ilmiö.

– Viime kesän piti olla ennennäkemättömän hankala, tuleva kesä tulee olemaan haastavampi. Kysymys on koko hoitoketjun henkilöstöhaasteesta, hoivasta erikoissairaanhoitoon. Tämä aiheuttaa haasteita erityisesti vuodeosastohoidolle, ruuhkautumiselle osastoilla ja edelleen päivystyspisteissä, toteaa HUS:n hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander.

– Käsittääkseni henkilöstö- ja sijaistilanne ei koskaan ole ollut näin vaikea, kuin tulevana kesänä, tiivistää HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

"Haittaa merkittävästi ei-kiireellisten hoitojonojen purkua"

Perussyy tilanteeseen on demografia.

– Työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat pienempiä kuin eläköityvät eli työvoiman tarjonta vähenee. Hoitoalan houkuttelevuus on kuitenkin myös viime vuosina vähentynyt. Syynä ovat monien toimipaikkojen korkea työkuormitus, henkilöstön suuri työsidonnaisuus, kolmivuorotyöhön liittyvät ongelmat sekä alan palkkaus, Lehtonen sanoo.

– Tämä haittaa myös merkittävästi ei-kiireellisten hoitojonojen purkua. Lassen viestiin voisi vielä lisäten sanoa, että sairaanhoitoa ja hoivaa tarvitsevien ikäluokkien määrä on merkittävästi noussut. Ongelmaa on ollut myös muualla Euroopassa, Ulander jatkaa. 

"Sote-rahoitus jäänyt pahasti jälkeen muista Pohjoismaista"

Johtaja mainitsee myös rahapulan.

– Suomessa sote-rahoitus on pahasti jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista, joten tilannetta on vaikea korjata ilman valtion budjetista tulevaa lisärahoitusta. Ulkomaisen työvoiman saantia Suomeen vaikeuttaa suuresti maamme alhainen palkkataso verrattuna kilpailijamaihin, korkea verotus, vaikea kieli sekä Pohjoinen sijainti Venäjän naapurissa.  

Hoitajia on saatu rekrytoitua kesäksi, vaikkei riittävästi.

– Olemme saaneet rekrytoitua reilu tuhat hoitohenkilökunnan sijaista meille HUSiin, sanoo hallintoylihoitaja Marja Renholm.

Tarve sadoille kesäsijaisille

HUSissa on auki Renholmin mukaan noin 400 pysyvää tehtävää avoinna. Lisäksi yhä haussa on muutama sata kesäsijaista.

– Ja meitä on tosiaan HUSissa töissä liki 30 000 työntekijää. Hyvä muistaa, että kesäisin toimintaamme supistetaan joka tapauksessa paitsi että henkilöstö voi pitää lomaa, myös siksi, että hoidon tarve pienenee, sillä potilaat haluavat siirtää hoitoja, jotka on suunniteltu kesäksi, Renholm kertoo.

Lehtosen mukaan hoitajapula ei ole väliaikainen haaste.

– Oma käsitykseni on, että hoitajapulasta on tullut melko pysyvä ilmiö, joka vaivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa lähivuodet. Tilanne todennäköisesti helpottuu vasta, kun palvelukysyntä alkaa vähetä suurten ikäluokkien siirryttyä manan majoille.

Tuoreimmat aiheesta

HUS