Ministeri Krista Kiurun julkisuudessa esiin nostama 20 000 koronatestiä päivässä ei ole realismia vielä todennäköisesti kuukausiin, arvioi asiantuntija. Vuoden lopussa se voi olla mahdollista, toteaa HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
Ovatko ministerin puheet realismia?
– Ne eivät valitettavasti ole realismia tänä päivänä eikä vielä huomennakaan. Nyt päästään noin 10 000:een, josta HUS:n osuus on noin 4 000. Tämä perustuu siihen hallituksen huhtikuiseen testausstrategiaan ja sitä tavoitetta olemme koko kesän työstäneet, ja nyt siinä ollaan. Mutta 20 000 on tuplat, ja se vaatii melkoista resurssointia sekä laitteissa että henkilöresurssia näytteenottoon, toteaa Mäkijärvi.
Onko se realismia vuoden lopussa?
– Kyllä se voi olla, kun sen eteen tehdään kovasti töitä, ja ne päätökset ja resurssit tulevat riittävän ylhäältä.
– Suunta on oikea, mutta emme varmaan pitkään aikaan pysty kaikkia testaamaan. Maailmassa on vain muutama maa, joka siihen pystyy ja hekin ovat tehneet resurssoinnit jo vuosia sitten. Täytyy kohdentaa ne resurssit, mitä meillä on ja lisätä niitä niillä mahdollisuuksilla, mitä meille annetaan.
Onko 20 000 testiä päivässä järkevää?
– Jos haluamme testata kaikki oireiset, hengitystieoireiset, vatsaoireiset ja muut, silloin saatamme flunssapiikin aikana tarvita 50 000 testiä päivässä.
– Jos kohdennamme sellaisiin henkilöihin, joilla on mahdollisuus korona-altistukseen ja tartuntaan, niin silloin pienemmälläkin määrällä pärjätään. Mutta kyllä hyvä testauskapasiteetti tietysti tehostaa sen testaa, jäljitä, eristä -strategian onnistumista, arvioi Mäkijärvi.
Pikatestien roolia selvitetään
Syksyn aikana ministeriön tavoitteena on nostaa kapasiteettia 20 000 testin vuorokausitasoa kohti ja kapasiteetin kasvattamisessa tarkastellaan useampia eri keinoja. Asiaa selvitetään parhaillaan yhdessä laboratorioiden kanssa.
Keskiössä ovat toimet maamme suurissa julkisissa ja yksityisissä laboratorioissa, mukaan lukien mahdolliset laiteinvestoinnit sekä henkilöstölisäykset näytteenottoon ja analyysipuolelle. Tämän lisäksi ministeriössä selvitetään, missä määrin pikatestejä voidaan laajemmin hyödyntää testauksessa.