HUS-pomolta tiukkaa kritiikkiä hallituksen koronatoimille: "Puhdasta poliittista teatteria"

Lasse Lehtosen mukaan koulujen etäopetuksella olisi ollut merkittävä vaikutus koronaepidemiatilanteeseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mielestä Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen toimet ovat riittämättömiä, vaikka se haluaisikin muuta esittää.

Lehtonen sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että etäopetuksella olisi ollut epidemian kannalta merkittävä vaikutus.

Hallitus päätti perjantaina, ettei opetusta siirretä etäopetukseen ensi viikolla. Sen sijaan kouluissa otetaan käyttöön lisätoimia tartuntojen estämiseksi – koululaisille tarjotaan muun muassa kaksi kotitestiä viikossa.

Lehtonen sanoo olevansa skeptinen siitä, saadaanko kahdella testillä viikossa riittävästi näitä omikrontartuntoja poimittua, että sillä olisi merkitystä tartuntojen leviämiseen kouluissa.

– On myös vähän vaikeaa tätä omikronia näillä testeillä havaita. Eli ongelma on se, että henkilöt ovat tartuttavia paria päivää aiemmin kuin testit ovat positiivisia. Ja koululuokassa se herkästi leviää, Lehtonen kuvailee.

– Mutta hallitushan haluaa jotain yrittää. Aika paljonhan tässä on tällaista näytöstä, eli halutaan esittää toimenpiteitä, jotta näyttää siltä kuin olisi jotain tehty tämän tilanteen helpottamiseksi.

Lehtonen: Ravintoloiden täyssulku pelkkää poliittista teatteria

Hallituksella on takanaan vaikeat neuvottelut koulujen linjauksesta, ja ensi viikolla on luvassa ravintolarajoitusten käsittely. Hallitus pohtii, tulisiko ravintolat laittaa täyssulkuun.

Lehtosen mielestä ravintolarajoitusten tiukennus ei ole tässä vaiheessa kovinkaan merkittävää.

– Se on puhdasta poliittista teatteria, jolla halutaan näyttää kun aluevaalit on tulossa, että tehdään toimenpiteitä, Lehtonen sanoo.

– Tartuntoja on niin paljon, että terveydenhuollon kantokykyä pitäisi muilla keinoin vahvistaa.

Lehtosen mukaan terveydenhuolto on tässä vaikeassa tilanteessa kolmesta syystä: koronapotilaiden korkea määrä sairaaloissa, tartuntatautilain prosessin hallintaan liittyvän paperityön määrä, sekä terveydenhuollon työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä sairastapaukset.

– Siellä on juuri näitä henkilöitä, joiden lapset saavat koulusta tartunnan, ja he ovat poissa rivistä. Se aiheuttaa hankaluuksia järjestää toimintoja. Ja mielestäni hallituksen toimet eivät tätä ongelmaa ratkaisseet hirveästi, Lehtonen sanoo.

Katso Lasse Lehtosen haastattelu koronatoimista ja alkuvuoden koronatilanteesta kokonaisuudessaan videolta:

Lue myös:

    Uusimmat