HUSin Lehtonen: Testaus ja jäljitys on nyt lähes turhaa, hoitajien riittävyys turvattava – "Se väki on pois oikeasti sairaiden ihmisten hoitamisesta"

3:36img
Katso videolta, mikä koronan torjunnassa on Lehtosen mielestä tällä hetkellä pielessä: "Se osoittaa, ettei kaikki ole mennyt putkeen"
Julkaistu 09.01.2022 07:27
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mielestä nyt olisi tärkeintä keskittyä terveydenhuollon kantokyvyn ja rokotesuojan vahvistamiseen.

Lehtosen mukaan testaamisesta ei ole hirvittävästi hyötyä vallitsevassa tilanteessa, kun omikron jyllää väestön keskuudessa. Hoitopäätösten tekoon sitä edelleen tarvitaan, mutta esimerkiksi jäljityksestä on pääkaupunkiseudulla jo käytännössä luovuttu.

Testauksesta ja jäljityksestä tulisikin siirtää henkilökuntaa hoitoketjun tueksi.

– Meillä on hankaluuksia päivystyksessä juuri sen takia, kun ei ole jatkopaikoissa potilaspaikkoja, kun ei ole henkilökuntaa hoitamaan potilaita, Lehtonen sanoo.

– Vuodepaikkoja on tyhjänä, koska ei ole henkilöstöä. Tämä on se keskeinen asia, ja tähän nämä hallituksen toimet eivät oikein auta.

Lehtonen: Turhaa byrokratiaa purettava

Kapasiteettia voitaisiin Lehtosen mukaan vahvistaa muun muassa työntekijöiden karanteeniaikoja lyhentämällä. Riski on, että sitä kautta leviää jonkin verran tartuntoja, mutta Lehtosen mielestä terveydenhuollon toiminta on tässä vaiheessa tärkeämpää.

– Lievistä hengitystieoireista kärsivät koronapotilaat – jos ovat saaneet rokotuksensa – voivat sen kyllä kotona sairastaa, eikä siihen pitäisi liittää mitään kovin monimutkaista terveydenhuollon prosessia, Lehtonen sanoo.

– Koska nyt se väki on pois oikeasti sairaiden ihmisten hoitamisesta. Sairaitahan on muitakin; sydänpotilaita, sokeritautipotilaita, syöpäpotilaita, monenlaisia potilaista, jotka kovasti kaipaavat palveluita.

Jokin aika sitten sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi MTV:n haastattelussa, että sairaalahenkilöstöä on nyt vähemmän kuin pandemian alkaessa vuonna 2020.

Lehtosen mielestä se kertoo siitä, että jotain on mennyt pieleen.

– Kyllähän tämä mielestäni osoittaa, ettei ihan kaikki asiat tässä varautumisessa ole mennyt putkeen. Olisihan meidän pitänyt pystyä tätä kapasiteettia kasvattamaan, kun pandemia maailmalla kuitenkin edelleen pyörii.

Lue myös: STM varoittaa: Jos henkilöstöpula sairaaloissa kasvaa, syöpäoperaatioita ei välttämättä voida tehdä – "Henkilöstöä vähemmän kuin keväällä 2020"

Rajoitteiden teho virusta vastaan heikkenee

Tällä hetkellä omikron leviää kiirastulen lailla väestössä. Lehtonen arvioi, ettei nykyisillä rajoituksilla ole kovinkaan paljon merkitystä epidemian hallintaan.

Sen sijaan rokotusten merkitys kasvaa, koska niiden on havaittu antavan hyvän suojan vakavaa tautia vastaan.

– Virus kiertää nyt nopeasti väestössä, se tarttuu helpommin kuin aiemmat variantit ja oireettomilta ihmisiltä, eli sitä on vaikea havaita. En itse usko, että on paljoa muuta tehtävissä tilanteen pitämiseksi kurissa kuin rokottaa väestöä.

Katso Lasse Lehtosen haastattelu koronatoimista ja alkuvuoden koronatilanteesta kokonaisuudessaan videolta:

22:10img

Lue myös: Koronatartuntaluvut ovat päin honkia ja vain joka viides "jää kiinni", väittää HUSin Lasse Lehtonen – "Oikeita lukuja ei tulla ikinä saamaan"

Tuoreimmat aiheesta

Koronatilanne