HUSin Järvinen ihmettelee "kuohuntaa" koronapotilaiden määrästä – jopa 80 prosenttia sairaalassa muista syistä

2:52img
Koronapotilaiden määrä on kasvanut, mutta se ei kerro koko totuutta - valtaosa sairaalassa muista syistä
Julkaistu 07.07.2022 21:16
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Valtaosa HUSin koronapotilaista on hoidossa muun syyn kuin koronan vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreiden lukujen mukaan sairaalassa on nyt 483 koronapotilasta, joista kahdeksan potilasta tehohoidossa.

Koronapotilaiden määrä on noussut kesäkuun puolivälistä lähtien ja on nyt korkeampi kuin viime ja toissa kesänä.

Muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kommentoi Twitterissä, että sairaalalukujen perusteella koronaepidemia ei ole ohitse. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvinen kuitenkin muistuttaa, että yhä suurempi osa koronapotilaiksi tilastoiduista ei ole sairaalassa koronan vuoksi, vaan muista syistä.

Järvisen arvion mukaan HUSin koronapotilaista on sairaalassa koronan vuoksi noin 20-25 prosenttia. Loput eli lähes 80 prosenttia on sivulöydöksiä. 

– Näitähän tilastoissa ei ole eritelty. Epidemian alkuvaiheessa koronapotilaat olivat sairaalassa pääosin koronan aiheuttamien rajujen oireiden takia. Tällä hetkellä he tulevat jonkin muun syyn takia ja siinä ohella todetaan testissä positiivinen löydös. 

Sairaanhoitopiireissä testataan suuri osa kaikista potilaista koronaviruksen varalta, jolloin koronatartuntoja löytyy myös sattumalta.

Alkuvuodesta sivulöydösten osuus oli noin 20 prosenttia.

THL:n johtaja Mika Salminen arvioi MTV Uutisille, että koko Suomessa sivulöydösten osuus koronapotilaiksi tilastoiduista on tällä hetkellä noin 60 prosenttia.

Lue lisää: Koronapotilaista viideosa ei ole sairaalassa ensisijaisesti koronan vuoksi

Järvisen mukaan sairaalapotilaiden määrän kasvu kuvastaa sitä, että virusta on yhä liikkeellä paljon.

– Itse en olisi huolissani potilasmäärien noususta. Kyse on enemmän koronavirusinfektion kanssa olevista potilaista. Lukujen pohjalta on ollut aika paljon kuohuntaa ilman, että ymmärretään, mitä lukemat oikeastaan kertovat. 

– Minun käsitykseni mukaan viime viikkoina keskustelu on ollut yksittäisten numeroiden pohjalta tehtyä tulkintaa, jossa taustat ovat jääneet pohtimatta, Järvinen sanoo.

Lue lisää: Omikronin alavariantit uhkaavat nostaa koronaepidemian uuteen nousuun Suomessa

"Pidän todennäköisenä, että loppusyksystä löytyy uusi viruskanta"

Järvisen mukaan koronapotilaiden määrän kasvua selittää myös se, että viime aikoina perusterveydenhuollon osastoilla ja vanhusten hoivakodeissa on ollut aiempaa enemmän laitosepidemioita.

– Se kuvastaa sitä, että neljännen rokoteannoksen antama suoja ei kestä kuin 1-3 kuukautta, eli tartunnalta emme rokotteilla kykene kovin hyvää suojaa saamaan.

Uusien tartuntojen määrä Suomessa on viime viikkoina pysytellyt tasaisena. Uusia tartuntoja todetaan nyt noin 1500 päivässä, mutta kaikki sairastuneet eivät hakeudu viralliseen testiin. 

Euroopassa tapausmäärissä on ollut nousua todennäköisesti omikronin alavarianttien BA.4 ja BA.5 vuoksi. 

THL on aiemmin ennustanut, että epidemia kiihtyy jälleen syksyllä.

– Itse pidän todennäköisenä, että loppusyksystä löytyy uusi viruskanta, joka todennäköisemmin kiertää rokotesuojan ja sairastetun taudin antaman suojan, ja olemme jälleen korkeissa tartuntaluvuissa. Onneksi näyttää siltä, että rokotteet ovat valtaosalla estäneet vakavan tautimuodon, Järvinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus