Koronakaranteeni 10 päivästä lyhyemmäksi? Kansanedustajat pitävät THL:n ehdotusta järkevänä: "Tehohoito ei ole ylikuormittunut"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen totesi maanantaina, että koronakaranteenin kestoa voitaisiin lyhentää, koska omikronmuunnoksesta parannutaan nopeammin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet pitivät THL:n avausta tervetulleena eduskunnassa tänään.

Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan tämä olisi järkevä ratkaisu.

– Meidän on tärkeä huolehtia yhteiskunnan kokonaiskestävyydestä pandemian aikana. Nyt nähdään, että tartuntoja on paljon mutta tautia sairastetaan lievästi. Tehohoito ei ole ollut ylikuormitettuna.

– Olen myös tottunut siihen, että THL:ltä on tullut hyvin järkevää pohdintaa koko pandemian ajan, kommentoi Lohi mahdollista karanteenien lyhentämistä MTV Uutisille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) on samoilla linjoilla Lohen kanssa. Karanteenin pituuteen hän ei sen sijaan ota kantaa.

– Siinä pitää kuunnella asiantuntijoita, että mikä on se turvallinen karanteeniaika, minkä jälkeen voidaan lähteä liikenteeseen. Tällä hetkellä on tarpeen myös selkeyttää ohjeistusta ylipäätään karanteeneista ja testien tarpeista, sillä testeihin on nyt vaikea päästä, toteaa Laiho.

Myös valiokunnan jäsen Aki Lindén (sd.) suhtautuu positiivisesti lyhennettyihin koronakaranteeneihin.

– Minusta tämä on puhtaasti lääketieteellinen kysymys, jonka ratkaisee se, että jos koronan tartuttavuus on ohi jo viikossa, saati viidessä päivässä, niin silloin ei ole perusteita karanteenin pidemmälle ajalle, sanoo Lindén.

Huoli hoitohenkilöstön riittävyydestä

MTV Uutisten tietojen mukaan esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä pelätään hoitohenkilökunnan loppuvan kesken, mikäli karanteeneja ei lyhennetä.

Työntekijöiden riittävyys huolestuttaa myös kansanedustajia.

– Meillä on kaikkialla Suomessa laaja hoitajapula, eikä se johdu pelkästään pandemiasta vaan sitä on ollut jo aiemmin. Siksi on tärkeää, että voimme huolehtia siitä, että kaikki jotka ovat terveitä ovat töissä, toteaa Lohi.

Jo tämänkin takia Aki Lindén haluaa tarkastella karanteenien kestoja.

– Nyt kun tartuntojen määrät ovat lähteneet räjähdysmaisesti nousuun, niin on tullut se tilanne, että karanteenit alkavat kuormittaa. Tähän asti kuormitus on ollut aika vähäistä, toteaa Lindén.  

Laihon mukaan karanteenit lisäävät henkilöstöpulaa kaikilla sektoreilla.

– Logistiikkaa, kuljetuksia ja erilaisia huoltovarmuuteen liittyviä sektoreita. Toki myös sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön saatavuus on todella tärkeää, sanoo Laiho.

Myös koulujen alku mietityttää

Koulujen joululomat loppuvat ensi viikolla, eikä alle 12-vuotiaita ole juurikaan ole rokotettu.

Lindénin mukaan tilanne on huolestuttava ja rokotuksia pitäisi saada. 

– Eilisen tilaston mukaan vain yksi prosentti 5–11-vuotiaista on rokotettu eli kyllä sillä alkaa olla kiire.



Lue myös:

    Uusimmat