Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUSissa on tehty teoreettinen laskelma rokottamattomien henkilöiden koronavirustaudin hoidon kustannuksista erikoissairaanhoidossa Suomessa tulevina vuosina.
HUSin tiedotteen mukaan teoreettinen laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö tulee ennemmin tai myöhemmin saamaan koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon.
Riski päätyä sairaalahoitoon vaihtelee ikäryhmittäin.
Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus HUSissa on ollut 16 338 euroa.
–Arvioimme, että rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa. Laskelman mukaan nykyisillä rokotuskattavuuksilla Suomessa lähes 64 000 henkilöä tulee vielä tarvitsemaan koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana. Toki tämä rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke, sanoo HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi toteaa tiedotteessa.
HUSissa tehdyissä laskemissa ei ole mukana lyhyistä sairaslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta tai muiden sairauksien hoitoviiveistä aiheutuvia kustannuksia.
– Vaikka kustannukset eivät toteutuisikaan noin suurina, joka tapauksessa niin sanotun jäännöstaudin kustannukset ovat valtavat ja ne ovat jostain muusta pois, ellei terveydenhuollon resursseja lisätä. Erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella, Mäkijärvi sanoo.
"Työ täytyy käynnistää nyt"
Mäkijärven mukaan, jos koronaviruspotilaat jäävät tuleviksi vuosiksi pysyvästi kuormittamaan terveydenhuoltoa, tehohoidon kapasiteetin lisääminen on välttämätöntä, jotta muutkin kuin koronaviruspotilaat saadaan hoidettua.
– Tämä on hidasta ja kallista, mutta tämä työ täytyy käynnistää nyt, jotta emme jää nykyiseen tilanteeseen, jossa muiden potilaiden hoidon sujuvuutta ei voida taata, Mäkijärvi päättää.
Juttua muokattu 6.10.2021 kello 11.47: Artikkelia täydennetty kauttaaltaan tiedotteen perusteella