HUSissa on valmistauduttu koronapotilaiden määrän lisääntymiseen – testaus siirtymässä enemmän kuntien vastuulle: "Tartunnanjäljityksiin tarvitaan lisää työvoimaa"

8:59img
Hallituksen rajoitustoimet puntarissa – nämä linjaukset rajoittavat edelleen suomalaisten elämää.
Julkaistu 23.04.2020 15:16
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on valmius hoitaa nykyistä suurempia määriä koronapotilaita.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan, että heidän mielestään koronaepidemian hallinta on onnistunut Suomessa hyvin ja HUS ei ole nähnyt tarpeelliseksi rajoitusten tiukentamista.

– Kannatamme varovaista ja asteittaista purkamista siten, että voidaan tarvittaessa ketterästi tehdä tiukennuspäätöksiä. Missään tapauksessa kaikkia rajoituksia ei tule purkaa kertarysäyksellä. Vaiheittainen eteneminen siten, että vaikutuksia seurataan ja arvioidaan, on paras tapa edetä, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo tiedotteessa.

Nyt voimassa olevaa hybridistrategiaa, eli testaa, jäljitä, eristä ja hoida, on noudatettu HUSin alueella koko epidemian ajan.

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Suomessa on todettu 155 uutta koronavirustartuntaa, yhteensä määrä jo lähes 4 300

HUSin mukaan koronapotiaiden hoitokapasiteettia on kasvatettu ja mahdollisuudet suurempien potilasmäärien hoitoon ovat sairaanhoitopiirin mukaan hyvät.

Testauskapasiteettia on nostettu tasaisesti ja kuntien tartuntatautiyksiköt ovat lisänneet työvoimaa tartuntojen jäljitykseen.

Tiedotteessa kerrottaan, että näköpiirissä on, että testaus siirtyy HUSin alueella enenevässä määrin kuntien vastuulle.

– Mikäli rajoituksia puretaan ja sen seurauksena tartuntojen määrä lähtee hallittuun kasvuun, tarvitaan tartunnanjäljityksiin lisää työvoimaa ja kuntiin näytteenottopisteitä. Tämä resursointi tulee huolehtia kuntoon, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

HUS ei usko epidemian tukahduttamisen olevan mahdollista, mutta kohdennettuja rajoituksia tulee jatkaa ja riskiryhmien osalta tavoitella samanaikaisesti tartunnan välttämistä.

– Riskiryhmien turvaaminen on tärkeää koko epidemian ajan, Mäkijärvi sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

HUS