Huuhkajien ruotsalaisvahvistuksen unelmien täyttymys sai suomalaisen äidin kyyneliin: "Perheessä vallitsee hysteria"

Markku Kanerva kertoo, millainen vahvistus Suomen passin saanut Adam Ståhl on Huuhkajille 1:05
Markku Kanerva kertoo, millainen vahvistus Suomen passin saanut Adam Ståhl on Huuhkajille

Huuhkajien tuore länsinaapurin maajoukkuevahvistus Adam Ståhl suhtautuu suurella ylpeydellä maajoukkuekomennukseensa. Ståhlin sukulaiset ovat haltioissaan tulevasta Huuhkajat-debyytistä.

29-vuotias Ruotsin ja Suomen kansalaisuudet omaava laitapuolustaja nousi Huuhkajien ja päävalmentaja Markku Kanervan tutkalle varkain kesän aikana, kun Ståhl siirtyi heinäkuussa Mjällbystä Djurgårdeniin. Uudessa seurassaan suomalainen joukkuetoveri Rasmus Schüller alkoi kyselemään Ståhlin kaksoiskansalaisuudesta, mikä käynnisti pyörät vauhdilla.

– Se oli aika nopea juttu. Djurgårdenissa juttelin Rasmus Schüllerin kanssa. Hän tiesi, että olen puoliksi suomalainen. Hän sai tietää, että minulla on myös kansalaisuus. Hän kysyi, onko minulla passia, mutta sitä en ollut ehtinyt hoitaa, Ståhl kertoo MTV Urheilulle.

– Sitten hän kysyi, olenko miettinyt pelaamista Suomen paidassa, että onko siihen mahdollisuutta. Vastasin, että olen avoin ajatukselle.

Schüller vei asian Kanervan tietoon ja pian tämän jälkeen Ståhlin puhelin jo pirahtikin. Langan toisessa päässä oli Kanerva.

– Seuraavana päivänä hän oli jutellut Markun kanssa, ja sain jonkin ajan päästä puhelun Kanervalta, että he ovat kiinnostuneita näkemään. Sitten alkoi prosessi passin saamiseksi. Piti mennä suurlähetystöön hoitamaan passiasia. Kaikki meni nopeasti, Ståhl perkaa.

Elokuun lopulla Kanerva nimesi Ståhlin jo ensimmäistä kertaa Huuhkajiin syyskuun Kansojen liiga -otteluihin.

– Tuntuu erittäin, erittäin hyvältä. Olen halunnut tätä pitkään, ja olen todella ylpeä saadessani olla maajoukkueessa, Ståhl hymyilee.

Ståhlin äiti on suomalainen. Kun poika nimettiin ensimmäistä kertaa maajoukkueeseen, liikuttui äiti kyyneliin ylpeydestä.

– Kun tieto oli virallista, lähetti äiti videon, jossa hän itki valtavasti. Hän oli todella iloinen. Elämässäni on harvoja hetkiä, joista hän on ollut yhtä iloinen ja yhtä ylpeä, Ståhl sanoo.

Ståhl saattaa hyvinkin debytoida Huuhkajissa jo lauantaina, kun Suomi avaa Kansojen liiga -urakkansa Kreikassa.

Maajoukkueikkunan toiseen otteluun Lontoon Wembleylle 29-vuotias puolustaja on saamassa suuret kannatusjoukot paikalle.

– Äiti on tosi iloinen ja suomalaissukulaiset suunnittelevat jo matkaa Englantiin katsomaan ottelua. Perheessä vallitsee siis jonkinlainen hysteria, Ståhl myhähtää. 

"Iso sydän, joka pelaa Suomelle"

Vaikka suomalaiset sukujuuret ovat olleet osa Ståhlin elämää syntymästä lähtien, ei hän harmittele sitä, että debyytti maajoukkueessa tapahtuu vasta 29-vuotiaana.

Sukujuuristaan huolimatta Suomen pelejä Ståhl ei ole ennen maajoukkuekutsuaan kuitenkaan kovinkaan tarkalla silmällä seurannut, mutta hän ei koe sitä ongelmaksi. 

– En yleensäkään katso paljon jalkapalloa. Nyt olen saanut tutustua joukkuekavereihin. Joukkue (tunnelma) on lämmin ja hieno pelaajia. Kaikki menee varmasti hienosti, Ståhl vakuuttaa.

Huuhkajissa Ståhlin sisääntuloa helpottavat seurajoukkueesta tutut Miro Tenho, Schüller ja Santeri Haarala.

– Se tuo jotain turvallisuutta, että on joitain pelaajia, joita tuntee entuudestaan. Toivottavasti opin suomea ajan kanssa. Jalkapallo on kieli, joten pitää vain puhua kentällä. 

Huuhkajat on kärsinyt jo useamman vuoden ajan laitapuolustajapulasta. Kokenut ja jykevä Ståhl tuo Suomen kannalta ohuehkolle pelipaikalle tarvittavaa leveyttä ja laatua.

Kanerva kuvaili Ståhlia Huuhkajien mediatilaisuudessa juoksuvoimaiseksi pelaajaksi, joka on vahva ilmassa. Hän luo myös vahvoilla nousuillaan hyökkäysuhkaa vastustajan päähän.

Ståhl itse kuvailee pelityyliään työteliääksi ja fyysiseksi.

– Iso sydän, joka pelaa Suomelle. Lojaali pelaaja, joka tekee kovasti töitä. Puolustuspäässä fyysinen ja rauhallinen pelaaja. Jos pääsen mukaan hyökkäykseen, olisi syöttö tai maali vain plussaa, Ståhl kuvailee.

Vaikka maajoukkuedebyytti onkin unelmien täyttymys, suhtautuu Ståhl edessä siintäviin otteluihin tyynesti. Pieni jännitys kuitenkin kuuluu luonnollisesti asiaan.

– Ei paineita, mutta ehkä hermostuneisuutta. Olen kuitenkin 29-vuotias ja pelannut isoja otteluita urallani. Täytyy pitää vain pää kylmänä.

Huuhkajat aloittaa syksyn Kansojen liigan kahdella vierasottelulla. Lauantaina Suomi kohtaa Kreikan ja tiistaina Englannin.

Lue myös:

    Uusimmat