Vankiloihin ehdotetaan ruiskujen vaihto-ohjelmaa ruiskujen yhteiskäytön ja tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Noin puolet vangeista sairastaa C-hepatiittia.
– Esimerkiksi eräissä vankiloissa Saksassa, Espanjassa ja Sveitsissä on mahdollista saada puhtaita ruiskuja, kertoo kehittämiskoordinaattori Mika Mikkonen A-Klinikkasäätiön sosiaali- ja terveysneuvontapiste Vinkistä.
Syynä vaihto-ohjelmiin on tautien, kuten C-hepatiitin, leviämisen ehkäiseminen. Rikosseuraamuslaitoksen tutkimuksen mukaan noin 50 prosentilla Suomen vangeista on C-hepatiitti. Hiv-positiivisia vangeista oli noin yksi prosentti.
Tilanne on kuitenkin huomattavasti esimerkiksi Viroa parempi, jossa ruiskujen yhteiskäyttö on yleisempää.
C-hepatiitti leviää erityisesti verikontaktin kautta. Se on yleistä piikkihuumeiden käyttäjillä, sillä tauti leviää tehokkaasti yhteisten käyttövälineiden avulla.
Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhoitoyksikön johtavan ylilääkäri Heikki Vartiaisen arvion mukaan Suomen vankiloiden tilanne ei ole muita länsimaita huonompi.
Ruiskut ovat vankilassa kauppatavaraa
Ruiskunvaihtopisteitä on ollut Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Pisteissä voi anonyymisti vaihtaa ruiskuja ja neuloja uusiin sekä saada neuvontaa terveydenhuollon ammattilaisilta.
Ruiskunvaihtopisteet ovat Kansanterveyslaitoksen arvion mukaan estäneet tuhansia hiv-tartuntoja.
Vankiloissa huumeiden käyttövälineiden hallussapito on kiellettyä, ja injektioruiskut takavarikoidaan tavattaessa. Tämän vuoksi käyttövälineitä salakuljetetaan vankilaan ja niistä käydään kauppaa huumeiden tapaan.
Jos ruiskuja ei ole tarjolla tarpeeksi, turvautuvat huumeriippuvaiset vangit yhteiskäyttöön, mikä lisää hepatiitti- ja muiden veren kautta leviävien tautien riskiä.
Käyttövälineiden puuttuessa käyttöväline voidaan rakentaa itse.
Ruisku voidaan rakentaa esimerkiksi kuulakärkikynästä ja neulana voidaan käyttää insuliiniruiskun neulaa. Tällaisessa tee-se-itse-ruiskussa terveysongelmien riski on vielä perinteistäkin ruiskua suurempaa.
Käyttäjät eivät halua paljastaa riippuvuuttaan
Helsingin vankilan turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Tero Uuranmäki huomauttaa, että vankilassa on tarkoitus ehkäistä huumeiden käyttöä. Ruisku on heidän näkökulmastaan rikoksentekoväline.
– Yksittäisen vangin kannalta on tietenkin kannalta parempi, että käytössä olisi puhtaat välineet. Jos asiaa halutaan muuttaa, pitää asiasta antaa valtakunnallinen linjaus, Uuranmäki sanoo.
Vankiloissa on tarjolla Virkon-liuosta, jolla käyttövälineitä voi puhdistaa. Tämä ei A-klinikan Mikkolan mukaan riitä.
– Virkon-puhdisteiden hakijat identifioituvat käyttäjäksi, joten kaikki eivät halua niitä huomion pelossa hakea, hän kertoo.