Hylätyksi tulleilla suomalaispurjehtijoilla yksi oljenkorsi – aika käy vähiin: "Halutaan nähdä se"

Vastaprotestia työstävä Suomen purjehdusjoukkue käy taistelua aikaa vastaan Pariisin olympialaisissa. Suomalaiset pyrkivät kuumeisesti löytämään todistusaineistoa 49erFX-luokassa kisaavien Ronja Grönblomin ja Veera Hokan näkemyksen tueksi.

Upeasti 49erFX-luokan mitalikamppailuun nousseet Grönblom ja Hokka kokivat takaiskun tiistain päätteeksi, kun heidän yhdeksännen lähdön suorituksensa hylättiin. Yhdysvaltain joukkue teki suomalaisista menestyksekkään protestin katsottuaan, etteivät Hokka ja Grönblom väistäneet riittävästi kohtaamistilanteessa.

Suomalaiset eivät päätöstä sulattaneet. Grönblom ja Hokka katsoivat, etteivät toimineet kohtaamistilanteessa väärin, eivätkä siksi tehneet rangaistuskäännöstä. Tilanteessa ei suomalaisten mielestä ollut todellista mahdollisuutta yhteentörmäykseen.

Tuomariston päätökseen pettyneet suomalaiset ovat valmistelleet tapauksesta vastaprotestia. Vastaprotesti täytyy jättää 24 tunnin kuluessa tapahtuneesta. Aika tulee täyteen noin kello 17 Suomen aikaa. Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Toni Roponen kertoo MTV Urheilulle, että suomalaiset yrittävät löytää materiaalia, joka todentaisi suomalaisten näkökannan.

– Tässä on ollut tällainen sana vastaan sana -tilanne. Meidän pitää löytää uutta materiaalia ja uutta tulokulmaa, että voidaan perustella meidän kantamme.

Suomalaisten toivo lepää nyt olympialaisten televisionnista vastaavan OBS:n kilpailusta kuvaamassa raakamateriaalissa. Suomalaiset ovat pyytäneet materiaalia nähtäväkseen.

– Halutaan nähdä se ja katsoa, antaako se tukea meidän protestillemme, Roponen sanoo.

– Todennäköisesti saadaan se, mutta tällä hetkellä odotetaan. On pakko saada sellaista materiaalia, mihin voidaan pohjata protesti.

Roposen mukaan suomalaisilla ei ole varmuutta siitä, tuoko OBS:n materiaali uutta näyttöä kiistanalaisesta tilanteesta. Kello tikittää vääjäämättä kohti vastaprotestin tekemisen takarajaa.

– Toivotaan ja uskotaan, että saadaan se mahdollisimmman nopeasti ja pystytään jäsentelemään se, Roponen sanoo.

– On sillä tavalla harmi, että jury ei ole katsonut sitä raakamateriaalia. Jury on tehnyt päätöksensä trackereiden ja keskusteluiden perusteella.

Roposen mukaan trackereista, eli seurantalaitteista saadut tiedot tukivat suomalaisten näkemystä. 

– Usalaiset, jotka kokevat, että kärsivät tilanteesta, heidän veneensä vauhti ei tippunut yhtään siinä tilanteessa. Meillä on siitä dataa, että heidän vauhtinsa pysyi samana. Siitä voi olettaa, että he eivät ole kauhean paljon kärsineet.

Grönblom ja Hokka ovat suhtautuneet tilanteeseen ammattilasten tavoin.

– Naiset valmistautuvat tällä hetkellä purjehdukseen, Roponen toteaa

– Heillä on kolme tärkeää starttia tänään kävi tässä miten tahansa.

Naisten 49erFX-luokan lähdöt 10–12 purjehditaan keskiviikkona kello 16-15 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat