Valintakohuun joutunut Suomen olympiakaksikko kärsinyt jupakasta – ”Viime kuukaudet hankalat, paljon säätöä”

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen
Sinem Kurtbay (vas.) ja Akseli Keskinen ovat harjoitelleet Enoshimassa jo reilun viikon. Kuva: Sailing Energy / World Sailing © Sailing Energy / World Sailing
Julkaistu 24.07.2021 09:42
Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen, Tokio

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen aloittavat olympiaurakkansa purjehduksen Nacra 17 -luokassa keskiviikkona. Valmistautuminen on häiriintynyt kisavalintojen aiheuttamasta kohusta, mutta nyt kaikki on hyvin: alla on tuttu vene ja harjoitukset Enoshiman vesillä ovat onnistuneet.

Kippari Kurtbay saavutti olympiapaikan yhdessä gasti Janne Järvisen kanssa. Suomen olympiakomitea päätti valita Kurtbayn gastiksi olympialaisiin Keskisen. Järvinen oli juuri ennen valintoja tuomittu 2,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen osallisuudestaan Katiska-huumejupakkaan.

Järvinen ei sulattanut valintaa, vaan valitti siitä oikeusturvalautakuntaan, koska rikostuomio ei ollut vielä lainvoimainen. Lopulta Järvinen hävisi valituksensa, joten kisoihin lähtivät Kurtbay ja Keskinen. Käräjäoikeuden rikostuomio ei ole vieläkään lainvoimainen, sillä Järvinen aikoo valittaa hovioikeuteen.

Julkisuudessa ehdittiin jo kertoa, että Järvinen kielsi kaksikolta veneensä käytön, vaikka se oli jo prosessin aikana matkalla Tokioon. Kurtbaylle ja Keskiselle ehdittiin hankkia jo uusi vene, mutta lopulta tuttu, olympiapaikan tuonut vene, on heidän käytössään.

– Olemme päässeet sopimaan, että purjehdimme samalla veneellä, jolla olemme treenanneet viime vuodet. Se on tuttu vene meille ja on kiva, että loppujen lopuksi kaikki toimi hyvin, ettei tarvinnut ottaa mitään uutta venettä käyttöön. Tietenkin viime kuukaudet ovat olleet aika hankalat ja oli paljon muuta säätöä tässä ohella, mutta onneksi se on nyt takana, Kurtbay summasi Tokion kisakylässä.

– Ehdittiin hankkia uusi vene, mutta sillä ei päästy koskaan vesille, kun saatiin sovittua toisesta veneestä.

Maallikolle ero ei kuulosta merkittävältä, mutta veneen osissa on eroja, jotka vaikuttavat merkittävästi tunteeseen veneestä purjehtiessa. Kurtbay vertasi hevosurheiluun, eri vene on sama kuin ratsastajalla olisi eri hevonen.

Janne Järvinen on lähettänyt kaksikolle kannustusviestejä, eli siltä osin asia on käsitelty.

– Katiska-juttuun meillä ei ole hirveästi kommentoitavaa, mutta koko tilanne on ollut meille aika vaikea, koska loppujen lopuksi tämä on yksi tiimi, josta valittiin eri henkilöitä. Tässä ei ole vain Janne ja Akseli ja minä, vaan myös meidän fysiomme ja valmentajamme, siinä on aika iso tiimi ja tämä koko tilanne on ehkä tullut meidän tiimin väliin jonkun verran. Mutta kyllä se siitä, se on jo mennyttä, Kurtbay selvitti.

Tavoitteet piilossa, sää muuttuu

Nacra 17 -luokassa on rutkasti vauhtia. Katamaraani-mallinen vene nousee etenkin myötätuulessa niin sanottujen foilien avulla vedenpinnan päälle, tuolloin alus täytyy pitää visusti tasapainossa eikä foilit saa nousta liian korkealle, muuten käy ”tosi huonosti”, kuten kaksikko tiedotustilaisuudessa totesi. Kovassa aallokossa riskit kasvavat, ja aaltoja saattaakin olla luvassa.

Keskiviikkona alkavaan urakkaan kaksikko ei ole asettanut selkeää tulostavoitetta, vaikka mahdollisuuksiakin on.

– Olen vähän sillä linjalla, että emme ole päässeet purjehtimaan ihan riittävästi yhdessä viime aikoina, että olisi selkeä tulostavoite. Jos pääsemme purjehtimaan yhtä hyvin kuin on tehty treenipäivinä, luulen että se vie aika pitkälle, Kurtbay sanoo.

– Harjoittelu on lähtenyt tosi hyvin käyntiin. Meillä on ollut treenikisoja, jotka ovat menneet erittäin hyvin, Keskinen totesi.

Kurtbay ja Keskinen hyppäsivät Enoshiman vesille heti ensimmäisenä sallittuna päivänä 15. heinäkuuta, eli heillä on liki kaksi viikkoa hyvää harjoitusaikaa. Tähän oman mausteensa tuo sää.

Tähän mennessä tuuli on puhallellut Enoshimassa mereltä, mutta Japania lähestyy syntyvä sykloni, joka muuttaa sunnuntai-maanantai-akselilla olosuhteita täysin.

– Sen sijaan, että tuulee mereltä, saamme maatuulta, tulee puuskaista maatuulta. Vielä ei ole ihan varmaa, mihin sykloni tarkalleen osuu ja miten voimakas se on, purjehdusjoukkueen meteorologi Martin Gahmberg totesi.

Tuoreimmat aiheesta

Tokio 2020