Grönlannissa on löydetty uusi tapa tutkia jäätiköiden sulamista. Hylkeet kertovat tutkijoille, miksi jotkut jäätiköt sulavat nopeammin kuin toiset.
Hylkeiden selkään on kiinnitetty mittalaite, joka kertoo veden syvyyden, lämpötilan ja suolaisuuden. Hylkeet sukeltavat jopa 500 metrin syvyyteen ja kun ne palaavat pintaan, mittaustiedot saapuvat tutkijoille satelliitin välityksellä.
– 10-15 vuoden ajan jää on vetäytynyt nopeasti. Syitä on hyvin vaikea tutkia. Vuonoon ei pääse veneellä ja näytteenotto helikopterista on kallista. Hylkeet liikkuvat muutenkin alueella, selittää Aqqalu Rosing-Asvid, vanhempi tutkija Grönlannin luonnonvarainstituutista.
Tutkijoita kiinnostaa veden lämpeneminen
Hylkeet ovat välittäneet tietoja Illulisatin jäävuonosta ja Jakobshavnin jäätiköltä, joissa sulaminen on kiihtynyt viime vuosina.
– Hylkeiden kantamien mittalaitteiden avulla saamme hyvän kuvan siitä, mitä jään alla vuonossa tapahtuu, sanoo Rosing-Asvid.
Tutkijat haluavat selvittää veden lämpenemistä jäätiköiden alla.
– Olemme kiinnostuneita veden lämpötilasta jäätiköiden alla, koska vesi on lähtökohtaisesti joko erittäin kylmää eli lähes jäätymispistessä tai sitten lämmintä eli selvästi yli jäätymispisteen. Jos vesi on kylmää, jäätiköt laajenevat merelle ja ovat stabiileja. Jos vesi on lämmintä, jäätiköt vetäytyvät ja murenevat jääksi ja merenpinta nousee, kuvailee David Holland, matematiikan professori New Yorkin yliopistosta.
Hylkeiden välittämien mittaustulosten avulla selvitetään muun muassa, miten paljon ilmastonmuutos voi nostaa merenpintaa.
Joka vuosi pyydystetään viisi hyljettä, joiden selkään asetetaan mittalaite. Laite välittää tietoa noin vuoden ajan kunnes se putoaa omia aikojaan pois.