Teksasin yliopiston tutkijat ovat luoneet tietokonemallin, joka määrittelee Grönlannin jäätiköiden sulamisnopeuden. Sulamisnopeus on huomattavasti nopeampi kuin on ennustettu.
Malli julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä. Malli on ensimmäinen, joka on suuniteltu mittaamaan pystysuuntaisia jäätiköitä, joissa jää kohtaa meren jyrkässä kulmassa.
Mallin avulla on saatu selville, että Grönlannin jäätikkö sulaa jopa 100 kertaa nopeammin kuin aiemmin on ennustettu.
– Tähän asti jäätiköiden sulamismallit ovat perustuneet Etelämantereella saatuihin tuloksiin, jossa järjestelmä on aivan erilainen, sanoo tutkijatohtori Kirstin Schulz.
Lue myös: Ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa laajoja muutoksia ennakoituakin nopeammin – osa keikahduspisteistä on mahdollisesti jo ylitetty
Grönlannin jäätiköiden reunoille ollut vaikea päästä
Vuosikymmenien ajan jään putoamisen vaara piti merentutkijat poissa Grönlannin jäätiköiden rintamien rosoisten kallioiden luota ja pakotti heidät perustamaan simulaationsa Etelämantereen jäätiköihin. Grönlannin jäätiköiden reunoille on ollut vaikea päästä lähelle, sillä ne sijaitsevat vuonojen, pitkien, kapeiden merivesilahtien, joita reunustavat korkeat kalliot, päissä.
– Vuosien ajan ihmiset käyttivät Etelämantereen kelluvien jäätiköiden sulamisnopeusmallia ja sovelsivat sitä Grönlannin pystysuuntaisiin jäätiköihin, Schulz sanoo.
Merenpinta voi nousta yli kuusi metriä
Uusi malli todistaa kuitenkin hurjia, uusia lukuja.
– On kuitenkin yhä enemmän todisteita siitä, että perinteinen lähestymistapa tuottaa liian alhaisia sulamisnopeuksia Grönlannin pystysuorilla jäätiköillä.
Grönlannin jäätikön sulaminen on merkittävä merenpinnan nousun ennustaja. Tämä jäätiköiden muodostama alue on maapallon toiseksi suurin, ja se kattaa noin 80 prosenttia Pohjoismaiden pinta-alasta.
Jos se sulaa kokonaan, kuten tapahtui Eemi-jäätiköiden välisen kauden huipulla noin 125 000 vuotta sitten, maailman merenpinta voi nousta 20 jalkaa eli noin 6,1 metriä.
Myös alppien jäätiköt sulavat ennätysvauhtia. MTV:n kirjeenvaihtaja Alppien pohjoisimmalla jäätiköllä:
5:27