Tänä vuonna sienisato on ollut mitä mainioin ja se näkyy myös Myrkytystietokeskukseen tulleiden puheluiden määrässä.
Vallitsevan koronatilanteen vuoksi ihmisillä on myös enemmän vapaa-aikaa ja sienimetsälle onkin lähdetty sankoin joukoin.
– Meille on Myrkytystietokeskukseen tullut tänä vuonna noin 700 puhelua, jotka käsittelevät sieniä. Viime vuonna puheluita oli noin 500, viime vuosi ei ollut niin hyvä sienivuosi, kertoo Myrkytystietokeskuksen osastolääkäri Aino Pennanen.
Pennanen muistuttaa, että kaikki puhelut eivät koske myrkytyksiä vaan monet niistä koskevat myrkytysepäilyjä.
Yleisimmin puhelut koskevat tuntemattomia sieniä
Suomessa on useita sieniä, jotka sekoitetaan herkästi syötäviin sieniin. Yleisin sieni, joista Myrkytystietokeskus saa puheluita on tuntematon sieni. Puheluista noin kaksi kolmasosaa koskee juuri tuntemattomia sieniä.
Myös tunnetuista sienistä tulee puheluita.
– Yleisimmät ovat korvasieni ja punakärpässieni. Niissä on ihan selkeä jako, että korvasienisesonki on alkukesästä ja silloin tulee puheluita, joissa aikuiset ihmiset ovat joko ryöpänneet korvasieniä tai syöneet niitä ja sitten heille on tullut vatsaoireita.
– Punakärpässienien sesonki on nyt loppusyksystä ja ne puhelut ovat juuri tällaisia tyypillisiä, että lapsi on löytänyt sienen ja saattaa olla, että siitä puuttuu pieni palanen, ja mietitään, onko se mahdollisesti mennyt suuhun, kertoo Pennanen.
Sienimyrkytyksen oireet alkavat yleensä hyvin nopeasti
Sienimyrkytyksen tyypillisimmät oireet ovat vatsaoireita, jotka alkavat yleensä puolesta tunnista muutamaan tuntiin sienen syömisestä.
– Eli tulee vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Voi olla myös yleistä sairaudentunnetta ja päänsärkyä.
Joskus vatsaoireet voivat johtua siitä, että ihminen on esimerkiksi allerginen sienisokerille. Eli vaikka saisi vatsaoireita sienistä ei kyseessä välttämättä ole myrkytys.
Vakavaan sienimyrkytykseen vaaditaan, että sitä on syöty ateriana, eikä vain pientä palaa. Vakavan myrkytyksen oireet voivat olla alkuun hyvin lieviä.
– Muutaman päivän kuluttua sienen nauttimisesta pahimmillaan maksan tai munuaisten toimita saattaa pettää. Tietyt myrkylliset sienet kuten valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki, myrkkynääpikkä ja korvasieni. Jos näitä on syönyt, silloin täytyy hakeutua sairaalaan, neuvoo Pennanen.
Pahimmillaan sienimyrkytys voi johtaa jopa elinsiirtoon. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia.
Katso koko haastattelu videolta.