Hyvä Suomi! Tutkijoiden koronaennusteessa romahdus – asiantuntija kertoo syyn äkilliseen muutokseen

Tutkijatohtorin mukaan myös ennusteen todennäköisyyksiä päivitettäisiin.

Yliopiston laskennallisen fysiikan laboratorion tutkimusryhmän matemaattinen mallinnus oppii automaattisesti uusista varmistetuista koronatapauksista ja hienosäätää päivittäin ennustetta.

MTV Uutiset kertoi elokuun puolivälissä ja uudelleen viime viikolla, miten ennuste lupasi päiväkohtaisten tartuntamäärien nousevan jopa 3 000 kappaleeseen päivässä syyskuun lopulla. Nyt luku on painunut alas ja ennuste syyskuun lopullekin on noin 10-20 tartunnan paikkeilla.

Koronamallinnusta ylläpitävä tutkijatohtori Janne Solanpää vastaa MTV Uutisille, että tarttuvuutta kuvaava r-luku on sotkenut ennustetta.

– Vaikuttaisi, että r-luku on karvan verran alle 1. Jos luku on ykkösen paikkeilla, niin malli on todella herkkä r-luvun muutokselle. Jos mennään vähän päälle yhden, tilastot kääntyvät nousuun ja jos alle, niin laskuun, hän selittää. 

Vielä maanantaiaamuna mallinnukseen ei ollut päivitetty esimerkiksi viimeisimpiä tartuntalukuja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Mallissa on myös kaksi eri todennäköisyyksiin perustuvaa vaihtoehtoa päiväkohtaisille tartunnoille, 50 ja 90 prosentin todennäköisyys. Myös näiden todennäköisyyksien yläraja-arvoja tultaisiin korjaamaan.

– Yläraja kuvaajassa on tällä hetkellä väärin. 90 prosentin todennäköisyyden yläraja kuun loppuun mennessä on 250.  Toisessa vaihtoehdossa yläraja on 25, Solanpää tarkentaa. 

"Todennäköisin ennuste on menossa alaspäin"

Solanpäällä on kaksi ensisijaista selitystä laskeneille lukemille. Ensimmäinen on, että mallissa otetaan huomioon koronanäytteiden analysoinnista tilastoihin aiheutuva viive.

– Toisaalta taas on selkeä trendi, että tapausmäärät ovat laskussa. Pääasiassa Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) alueella, mutta muualla ne ovat nousussa. Esimerkiksi Tampereella, Oulussa, Turussa ja Itä-Suomessa, Solanpää listaa. 

– Mutta HYKS dominoi koko kansakunnan ennustetta, koska siellä on ollut eniten tartuntoja tällä hetkellä. Kun luvut lähtevät siellä laskemaan, niin se painaa koko Suomen ennustetta alaspäin. Nyt on todella paljon paikallista vaihtelua, että onko kehitys ylös- vai alaspäin. 

Elokuun aikana käyttöön on otettu muun muassa maskisuositus pääkaupunkiseudun julkisissa kulkuvälineissä. Myös aluehallintovirastot ovat kiristäneet julkisten yleisötapahtumien osallistujamääriä. 

Solanpään mukaan aluehallintovirastojen ratkaisu saattaa näkyä tilastoissa aikaisintaan syyskuun puolivälissä. Maskisuosituksen vaikutukset näkyvät mahdollisesti jo nyt.

– Uutisten perusteella suositus on otettu pääkaukaupunkiseudulla etenevissä määrin vastaan verrattuna muuhun Suomeen.

– Siitä on ulkomailta näyttöä, että maskisuositus painaa r-lukua alemmas. Kyllä se epäilemättä Suomessakin tekee samaa, Solanpää toteaa.

"Tulee yllättäen potkimaan persuuksiin"

Solanpää katsoo myös ihmisten käyttäytymisen muuttuneen ylipäätään varovaisemmaksi. 

– Nyt kun on havahduttu siihen, että altistuksia voi tulla avintoloissa, kouluissa, työpaikoilla ja päiväkodeissa, voi olla että se on otettu pikkuhiljaa paremmin huomioon. 

Solanpään mukaan karkeasti arvioiden jopa puolet elokuun alun koronatapauksista tuli ulkomaanlentojen kautta. Hän epäilee, että vastaavat tapaukset tulevat vielä näkymään tilastoissa pienellä viiiveellä. 

– Epäilemättä henkilöitä tulee Suomeen, mutta nyt he eivät näy tartuntaluvuissa. Voi olla, että se jossain vaiheessa nostaa päätään ja tulee yllättäen potkimaan persuuksiin, hän tiivistää. 



Lue myös:

    Uusimmat