Koronaennuste povaa jopa tuhansia päivittäisiä tartuntoja marraskuun lopulle – "Tämä on mahdollista, mikäli tilanteelle ei tehdä tarpeeksi"

Tampereen yliopiston laskennallisen fysiikan laboratoriossa on korona-aikana tehty mallia, joka ennustaa koronaepidemian suuntaa Suomessa. Jos mikään ei muutu, mallin kehitys on kylmäävä: sen perusteella Suomessa havaitaan yli viisisataa koronatartuntaa päivässä kahden viikon kuluttua.

Mallin arviossa vaihteluväli on noin 150 ja 950 tapauksen välilä.

Ovatko koronatapaukset oikeasti yli kaksinkertaistuneet kahden viikon kuluttua?

– Pidän tätä varsin mahdollisena, tosin pienellä varauksella, vastaa mallinnuksen taustalla oleva tutkijatohtori Janne Solanpää.

Varaus liittyy siihen, että koronavirus on otettu aiempaa vakavammin. Hän on tyytyväinen kasvomaskien yleistymiseen ja toivoo, että viranomaisten rajoitukset ja suositukset esimerkiksi ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa estävät tilanteen pahenemisen. Tulokset nähdään valitettavasti kuitenkin vasta viikkojen kuluttua.

– Tämä onkin koronaepidemiassa niin pirullista: mahdolliset toimet alkavat näkyä datassa vasta muutaman viikon jälkeen. Pitäisikin olla proaktiivinen epidemian suhteen, hän sanoo.

Mallin tekijä: Luvut luotettavia noin 3 viikon päähän

Laskelma päivittyy päivittäin tuoreiden THL:n koronatietojen perusteella ja ennustaa tilannetta eteenpäin viimeisimpien lukujen pohjalta. Verkossa julkaistut mallinnukset ovat valistuneita arvioita, joihin vaikuttaa muun muassa kulloinenkin R-luku, eli se kuinka monelle ihmiselle koronaan sairastunut tautia tartuttaa eteenpäin. Tällä hetkellä se on laskelman mukaan 1,5.

Käytännössä matemaattinen malli siis kertoo siitä, miten koronatilanne kehittyisi, jos tartuntojen määrää ei saada laskuun joko uusin rajoituksin tai vapaaehtoisin ihmiskontaktin rajoituksin. Muuttuvien rajoitusten aikana se ei välittömästi mukaudu tehtyihin päätöksiin.

Malli päivittyy vasta sitä mukaa, kun päätöksillä alkaa joidenkin viikkojen viiveellä olla vaikutusta tartuntamääriin.

Solanpään mukaan malli ennustaa päivittäiset tapausmäärät melko hyvin ainakin noin kolmen viikon päähän. Tämä johtuu siitä, että tuolla aikajänteellä muutokset tarttuvuutta kuvaavassa R-luvussa eivät merkittävästi vaikuta havaittuihin koronatapauksiin.

Mallia on pitänyt koronan aikana myös parannella.

– Elokuun ajan pyöritetty malli oli pitkällä aikavälillä turhan pessimistinen, Solanpää kertoo.

"Emme ole syöttäneet malliin haaveilua"

Mallin mukaan marraskuun lopussa päivittäisiä tartuntoja olisi yli 3000 päivässä, vaihteluvälin ollessa nollasta aina lähes 8000 tapaukseen. Tämä Solanpään mukaan tuhansien päivittäisten tapausten ennuste on tilanteelle, jossa koronaan ei ole reagoitu.

– Tämä on mahdollista, mikäli tilanteelle ei tehdä tarpeeksi, hän kuvailee ennustetta.

Hän toteaa, että tuhansien päivittäisten tartuntojen tilanne on nähnyt monissa maissa, kuten Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Unkarissa, Puolassa ja Sveitsissä. Suomella on kuitenkin hänestä mahdollista välttää tämä visio.

– Haluan kuitenkin uskoa, että Suomessa on poliittista tahtoa, virkakoneistossa kykyä ja kansassa järkeä, jotta epidemiaa ei päästetä niin pahaksi kuin mitä malli ennustaa. Emme kuitenkaan ole syöttäneet malliin tällaista haaveilua, joten se datan pohjalta ennustaa melko pahaa tilannetta, hän sanoo.

"Jos ei pidä ennusteen suunnasta, kannattaa tehdä muutoksia arjessa"

Viime viikkoina koronatilanne on ollut paljolti alueellista, ja erilaisia koronaryppäitä on havaittu milloin milläkin alueella. Tämä tuo Solanpään mukaan tiettyjä haasteita mallinnukseen.

– Se, että koko Suomen mallinnus kertoo tilanteen olevan pahalla uralla, ei toki tarkoita, että jokaisessa Suomen kolkassa epidemia olisi kiihtymässä. Tietenkään ei mikään kylä turvassakaan ole, joten epandemian olemassaoloa ei kannata kenenkään unohtaa, hän sanoo.

Vaikka ennuste näyttää uhkaavalta, ei epätoivoon Solanpäästä pidä vaipua. Pikemminkin dramaattisesti nousevan käyrän kannattaa antaa motivoida viisaampiin toimiin.

– Jos ei pidä ennusteen suunnasta, kannattaa tehdä muutoksia omassa ja lähipiirinsä arjessa: väistä väentungoksia, vältä ainakin isoja kokoontumisia ja niiden järjestämistä, ja käytä maskia niin bussissa kuin lähikaupassakin. Toivon, että teemme muutoksia, jotta mallin ennuste ei toteutuisi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Mika Salminen on aiemmin muistuttanut, että viime kevään ja tämän syksyn tartuntamääriä ei voi vertailla keskenään. Koronatestejä tehdään nyt moninkertaisesti verrattuna viime kevääseen. Kun keväällä kaikki sairastaneet eivät päätyneet tilastoihin, tänä päivänä Salmisten arvion mukaan tapauksista löydetään valtaosa.


Lue myös:

    Uusimmat