Perhevapaajärjestelmä uudistuu – nämä 5 kohtaa muuttuvat

Yksi hallituksen isoista tavoitteista on nytkähtänyt eteenpäin, kun perhevapaauudistus on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tässä artikkelissa kerromme siitä, miten uudistus muuttaa nykytilannetta.

Hallituksen tarkoitus on lisätä uudistuksella lasten ja perheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa työelämässä ja perheiden arjessa.

Tavoitteeseen pyritään hallituksen mukaan muun muassa nykyistä joustavammilla ja pitemmillä perhevapailla. Lisäksi molemmille vanhemmille tulevat yhtä suuret päivärahapäiväkiintiöt, joista osa on luovutettavissa toiselle.

Hallituksen mukaan naisten asema työmarkkinoilla parantuu, kun perhevapaat jakautuvat kahden vanhemman välillä tasaisemmin. Tämän toivotaan vaikuttavan myös asenteisiin, mikä puolestaan voi vähentää naisiin kohdistuvaa syrjintää työelämässä.

Nämä asiat muuttuvat:

  • Ansiosidonnaisten päivärahapäivien kokonaismäärä ja isien kiintiö kasvavat. Lapsen huoltajilla on päivärahoihin yhtäläinen oikeus riippumatta vanhemman sukupuolesta tai siitä, onko hän biologinen vai adoptiovanhempi tai lähi- vai etävanhempi. 
  • Päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaa nykyisestä 43 päivällä, eli vajaalla kahdella kuukaudella.
  • Kumpikin vanhempi saa 160 arkipäivän eli noin 6,5 kuukauden kiintiön päivärahapäiviä. Vapaista osan voi luovuttaa puolisolle, lapsen toisen vanhemman puolisolle tai lapsen muulle huoltajalle. Uudistus ottaa huomioon myös yksinhuoltajat, monikkoperheet ja lapsen kuolema -tilanteet. Lisäksi loppuraskauden suojaamiseksi luodaan 40 päivärahapäivän mittainen raskausrahakausi. 
  • Vanhempainrahaa voi käyttää useassa osassa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi. Vain raskausrahakausi on yhdenjaksoinen, ja se tulee aloittaa 14–30 päivää ennen laskettua aikaa. 
  • Myös osa-aikatyötä enintään viisi tuntia päivässä tekevä vanhempi voi saada osittaista vanhempainrahaa.

Hallituksen esitykseen tehtiin parannuksia lausuntojen jälkeen. Esimerkiksi lapsikuolemaperheiden asemaa ei nyt heikennetä.

Parannuksia on tehty myös muun muassa kaksosten, kolmosten ja useampien lasten vanhempien yhtä aikaa pidettävien vanhempainrahapäivien määrään.

Perhevapaauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden kuluttua elokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat