Komissaari Henna Virkkunen sanoo, että EU-jäsenmaiden on toimittava kansainvälistä oikeuden ja EU-lainsäädännön mukaisesti.
Euroopan komissio julkisti tänään tiedonannon, jonka mukaan se hyväksyy väliaikaiset rajoitukset turvapaikanhakuun. Jäsenmaiden tekemät rajoitukset sallitaan poikkeuksellisissa välineellistetyn maahantulon tilanteissa.
– Sen (turvapaikanhaun rajoittamisen) on oltava aidosti poikkeuksellista, väliaikaista, oikeasuhtaista ja koskea vain selkeästi määriteltyjä tapauksia, komissaari Henna Virkkunen sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
Turvallisuuskysymyksistä vastaava komission varapuheenjohtaja Virkkunen painotti, että turvapaikanhaun rajoittamisen on tapahduttava tiukasti säädeltynä ja laillisten puitteiden sisällä.
Lue myös: Suomelle 50 miljoonaa euroa lisärahaa itärajan valvontaan
Komission mukaan välineellistetty maahantulo näkyy etenkin unionin Valko-Venäjän vastaisella rajalla.
Tänä vuonna luvattomien rajanylitysten määrä on kasvanut 66 prosentilla viime vuoteen verrattuna. Tulijoista 90 prosentilla on Venäjän myöntämä turisti- tai opiskelijaviisumi.
Hyväksyykö komissio "pushbackit"?
Puola on kärsinyt EU-maista eniten Venäjän ja Valko-Venäjän yrityksistä käyttää turvapaikanhakijoita hybridiaseena. Tilanne alkoi sen Valko-Venäjän vastaisella rajalla jo vuonna 2021.
Useat ihmisoikeusjärjestöt ja muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat syyttäneet Puolan toimivan rajallaan laittomasti. Niiden mukaan rajavartijat ovat väkivalloin pakottaneet takaisin raja-alueelle ihmisiä, jotka ovat ilmoittaneet hakevansa turvapaikkaa.
Jotkut heistä ovat olleet jo usean kilometrin päässä rajasta Puolan puolella.
– Puolan epäinhimilliset ja laittomat turvaan pyrkivien ihmisten käännyttämiset ovat vastoin maan kansallisen oikeuden ja EU-lain mukaisia velvoitteita, todetaan Human Rights Watchin eilisessä lausunnossa.
Rajanylittäjien käännyttämisiä takaisin rajavyöhykkeelle tai toisen valtion alueelle ilman turvapaikkahakemuksen käsittelyä kutsutaan yleisesti "pushbackeiksi".
Tänään tiedotustilaisuudessa komissaari Virkkuselta yritettiin useampaan kertaan saada vastausta, hyväksyykö komissio niin sanotun pushback-menettelyn.
Kyllä vai ei -kysymykseen hän ei antanut suoraa vastausta.
– Tiedonannossamme sanotaan, että jäsenmaat voivat käyttää poikkeuksellisiakin keinoja tällaisissa tilanteissa, mutta niiden on aina noudatettava kansainvälistä lakia ja EU-lakia, Virkkunen vastasi.
Suomen rajaturvallisuuslakia, eli niin sanottua käännytyslakia, säädettäessä useat asiantuntijat huomauttivat, ettei pushbackien toteuttaminen ole mahdollista Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja EU-lakien puitteissa.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vuoden 2021 jälkeen antanut Puolalle useita langettavia päätöksiä pushbackien käytöstä.
Puolan hallitus on ilmoittanut aikovansa säätää lain, joka väliaikaisesti kieltää Valko-Venäjän rajan kautta maahan tulevia hakemasta turvapaikkaa.
Suomen heinäkuussa säädetty rajaturvallisuuslaki mahdollistaa turvapaikanhaun rajoittamisen Suomen itärajalla.