Vapaaehtoiset ovat hyväntekeväisyysjärjestöille elinehto, ja nuoria värvätään niiden riveihin nykyään monin eri keinoin. Järjestöt muun muassa jalkautuvat kouluihin, joissa arkisen koulutyön lomassa annettu erilainen informaatio uppoaa otolliseen maastoon.
Vapaaehtoistyö voi olla ponnahduslauta tulevaan ammattiin ja sen avulla oppii uusia asioita elämästä. Näin arvelevat vantaalaisen Tikkurilan lukion oppilaat, jotka ovat tutustuneet tänään hyvän tekemiseen koulutyön ohella.
Opiskelijat oppivat, että vapaaehtoistyötä voi tehdä paitsi perinteisesti vanhusten kanssa, verta luovuttamalla ja auttamalla lipaskeräyksessä myös esimerkiksi katusoittajana ja sanomalehden lukijana.
Sini Seppänen ja Laura Aavikko olivat mukana rakentamassa temppurataa lähialueen päiväkodin lapsille.
Aavikolle työ lasten kanssa on tuttua jo seurakunnan kerhoista, joissa hän ohjaa varhaisnuoria. Seppäsellä on aiempaa kokemusta koulun tutorin tehtävistä.
– Tämä on kivaa ja hyödyllistä tekemistä ja tästä saa paljon kokemusta – tällä kertaa lasten kanssa puuhaamisesta, Seppänen kertoo.
Vanhusten palvelukeskukseen Foibeen vanhuksia viihdyttämään lähtenyt Kasper Stenberg on iloinen siitä, että pystyy auttamaan vanhusten ulkoiluttamisessa.
– Siitä tulee hyvä mieli, kun pystyy jeesaamaan. Kun eivät nämä vanhukset nyt hirveästi pääse ulkoilemaan täällä, Stenberg toteaa.
Kesätyön hakijat toivovat vapaaehtoistyöstä apua työn saamiseen
Sini Seppänen ja Laura Aavikko uskovat, että vapaaehtoistyöstä on apua myös kesätyömarkkinoilla.
– Kun työhakemukseen kirjottaa, että on ollut mukana tämmöisessä, työnantaja voi katsoa sitä hyvällä. Itse olen kirjottanut tutor-jutuistani, joiden yhteydessä me olemme järjestäneet kaikenlaisia tapahtumia koulussa. Myöhemmin nähdään, onko siitä jotain hyötyä, Seppänen kertoo.
Animalia etsii nuorisojäseniä kouluista
Eläinsuojeluliitto Animalian kouluvierailukoordinaattori Elina Valkama kertoo, että ainakin eläimiin liittyvät asiat kiinnostavat nuoria.
– Siitä kertoo muun muassa se, että meiltä tilataan kouluvierailuja valtavia määriä. Me olemme perustaneet sitä varten oman kouluvierailukoordinaattorin tehtävänkin. Sanoma tuntuu myös uppoavan – ainakin sillä perusteella, että oppilaat ovat poikkeuksellisen hiljaa esityksiä kuunnellessaan, Valkama naurahtaa.
Valkaman mukaan nuoret haluavat vaikuttaa eläinten hyvinvointiin liittyviin asioihin.
– Yhä nuoremmat ovat alkaneet haluta liittyä jäseniksemme, ja Animaliassa on otettu käyttöön siksi uusi nuorisojäsenmaksu. Ja sosiaalisen median käytössähän nuorempi ikäpolvi on ihan haka.
Fläshmobbaillen apua hädästä kärsiville
Suomen Punainen Ristin kouluyhteistyön koordinaattorin Pekka Laukkasen mukaan myös SPR:n vapaaehtoistoiminta kiinnostaa nuoria. Nuorisojäsenmäärä on pysytellyt viime vuosina noin 10 prosentissa, mutta järjestön hallitus on asettanut tavoitteeksi tuplata jäsenten ja vapaaehtoisen määrän vuoteen 2017 mennessä.
– Nuoret ovat tärkeä osa Punaisen Ristin auttamisketjua. He ottavat rohkeasti kantaa havaittuihin epäkohtiin lähiympäristössään ja puhuvat heikommassa asemassa olevien nuorten puolesta, Laukkanen toteaa.
– Tarjoamme nuorelle mahdollisuuden niin pitkäkestoiseen kuin lyhytaikaiseenkin vapaaehtoistoimintaan. Niin nuori voi osallista vapaaehtoistoimintaan, vaikka hänellä ei ehkä olisi aikaa tai mahdollisuutta osallistua siihen säännöllisesti.
Laukkanen tähdentää, että Suomen Punaisen Ristin nuorisotoiminta on nuorten suunnittelemaa ja toteuttamaa.
– Nuorten aktivoituminen toiminnan suunnittelussa on tärkeää – sitoutuminen vahvistuu ja nuorten osallisuus kasvaa. Me kannustamme nuoria ottamaan aktiivisesti kantaa ja vaikuttamaan myös laajemmin yhteiskunnassa.
Laukkasen mukaan avainasemassa nuorten vapaaehtoisten mukaan saamisessa ovat sosiaalinen media ja erilaiset yhteisölliset tekemisen muodot, muten flash-mob-tyyliset tempaukset.