Palkkaennakoiden eli niin sanottujen förskottien maksaminen loppuu Suomessa. Uusi verohallinnon tulorekisteri vaatii, että jokaisesta työntekijälle maksetusta rahaerästä ilmoitetaan verot ja muut sivukulut viiden päivän sisällä - pelkät rahasiirrot eivät ole enää sallittuja.
– Kyllähän verottaja on ennenkin ohjeistanut näin tekemään, mutta maan tapa on ollut toinen, eikä siihen ole kukaan puuttunut, tietää veroasiain päällikkö Sanna Linna-Aro Suomen Yrittäjistä.
Nyt yrityksissä ovat hermostuneet niin työntekijät kuin työnantajat tulevasta muutoksesta. Kun förskottia eli ennakkoa ei voida enää maksaa entiseen tapaan, palkka tulee vain kerran kuussa?
– Niin, kyllä ennakoiden maksaminen varmasti loppuu, tai sitten siirrytään maksamaan palkka kaksi kertaa kuukaudessa. Ennakoiden maksaminen on ollut yllättävän yleistä, sen huomaa näistä reaktioista ja yhteydenotoista, mitä tähän muutokseen on tullut, sanoo Linna-Aro.
Kottitilit muuttuvat laittomiksi
Suomessa oli aiemmin melko tavallista, että palkka maksettiin kahdesti kuukaudessa. 1990-luvun lamavuodet pakottivat yritykset etsimään säästöjä sieltä täältä. Tuolloin siirryttiin monin paikoin kerran kuussa tapahtuvaan palkanmaksuun.
– Osassa tuotantoa harjoittavissa yrityksissä kottitili on ollut käytössä aivan säännönmukaisesti. Kuun lopussa on maksettu oikea tili, puolessa välissä kuuta on maksettu niin sanottu kottitili, kertoo toimitusjohtaja Anna-Liisa Hietasaari tilitoimisto Hietasaarelta.
Nyt kottitilit muuttuvat laittomiksi. Jos puolen kuun tilejä halutaan maksaa, niihin on sisällyttävä normaali palkanlaskenta kaikkine vähennyksineen.
– Näistä förskoteista täytyy jatkossa laskea kaikki ennakonpidätykset, työttömyysvakuutusmaksut, TYEL-maksut, ihan niin kuin normaali palkanmaksusta, jatkaa Hietasaari.
Hietasaaren mukaan kottikäytäntö on paikoin ollut hyvinkin villiä.
– Saattaa olla että rakennuksella pomo käy nostamassa automaatilta kaksi sataa euroa ja antaa sen työntekijälle käteisenä. Yleinen ohje on ollut, että palkkaennakot maksetaan työntekijöiden tileille, jolloin ne on helpommin todennettavissa, kertoo Hietasaari.
Rakennuksilla tavallista
Förskotit ovat erityisen tavallisia rakennustyömailla ja muissa suorittavissa töissä, joihin liittyy myös urakkaluonteisuutta.
Kotivalmis-yrityksen remonttikohteessa on työntekijöitä, joille asia on tuttu. Kottitili on tullut tähän mennessä joka kuun 15. päivänä.
– Kun on lainanlyhennyspäivät tiettyinä päivinä, tämä on ollut hyvä käytäntö. Nyt se meillä muuttuu normaaliksi palkanmaksuksi kaksi kertaa kuukaudessa, sanoo rakennusmies Tommi Sivula.
Yrityksen johtoportaassa muutosta ei kiitellä.
– Kenen etu tämä mahtaa olla, kyselee työnjohtaja Jiri Tammilehto.
Hän tietää, että palkanlaskenta maksaa, joten hallintokulut kasvavat. Sama asia, josta myös Yrittäjien keskusjärjestöön on oltu yhteydessä.
– Varmasti työntekijät ovat harmistuneita, mutta myös yritykselle tulee lisää kuluja näistä jatkuvista palkanlaskennoista, sanoo Tammilehto.
Niin tai näin – förskotti siirtyy historiaan, haluttiin sitä tai ei.
– Kyllä, sen maksaminen muuttuu mahdottomaksi. Ja tämä kyllä koskettaa hyvin monia yrityksiä, tietää Anna-Liisa Hietasaari tilitoimisto Hietasaarelta.