Hyviä uutisia Pisa-tutkimuksesta: Suomalaisnuorten lukutaito on maailman huippua!

4:50img
MTV Uutiset Live oli paikalla Pisa-tulosten julkistamistilaisuudessa
Julkaistu 03.12.2019 10:00
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Suomalaisten 15-vuotiaiden nuorten lukutaito on maailman huippua. Näin kertoo kanainvälinen Pisa-huippututkimus.

Suomen 15-vuotiaiden nuorten lukutaito arvioidaan maailman parhaiden joukkoon. Suomi keräsi arvioinnissa pistekeskiarvon 520. Sitä merkittävästi korkeammat pistekeskiarvot keräsivät Singapore ja Kiinan PSJZ-, eli Pekingistä, Shanghaista, Jiangsusta ja Zheijangista muodostettu alue.

Lukutaidon keskiarvot

Suomen kanssa samoilla sijoilla olivat Viro, Kanada, Irlanti ja Korea. Muissa Pohjoismaissa nuorten lukutaito oli selvästi Suomea heikompaa. Ruotsi keräsi pistekeskiarvon 506, Tanska pistekeskiarvon 501, Norja pisteet 499 ja Islanti keskiarvon 474.

Kansainvälistä osaamista mittaavan Pisa-arvioinnin on toteuttanut taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD. Tämänkertainen arvio on toteutettu vuonna 2018. 

Lue myös: Suomalaisnuorten erot lukutaidossa ovat historiallisen suuret – tyttöjen ja poikien välinen kuilu on OECD-maiden suurin

Keskiarvo laskee Suomessa ja muualla

Vuoden 2015 Pisa-arviointiin verrattuna Suomen lukutaitopistemäärän keskiarvo heikkeni 6 pistettä, mikä ei ole tilastollisesti merkittävää.

Pitkällä aikavälillä Suomen lukutaitopistemäärän keskiarvo on kuitenkin laskenut huomattavasti tätä enemmän. Vuonna 2009 Suomen pistekeskiarvo oli 16 pistettä, ja vuonna 2000 keskiarvo oli 26 korkeampi kuin viime vuonna.

Lukutaitopistemäärän keskiarvo on laskenut muissakin OECD-maissa.

Pisa-tutkimuksessa selvitetään 15-vuotiaiden lukutaitoa, matematiikan sekä luonnontieteiden osaamista. Vuoden 2018 Pisa-tutkimukseen osallistui 79 maata ja aluetta.

Suomessa lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden arviointitulokset saatiin kaikkiaan 5 649 perusopetuksen oppilaalta. Tutkimuksen Suomessa toteutti Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen yhteenliittymä.

Tuoreimmat aiheesta

Koulu