"Ihan pieniltä tullut tappouhkauksiakin": Osa varhaiskasvattajista kohtaa puremista ja lyömistä pikkulapsilta päivittäin

2:50imgOsa varhaiskasvatuksessa työskentelevistä kohtaa väkivaltaa päivittäin – JHL:n työelämäasiantuntija kertoo, minkälaisia vaaratilanteita ammatissa syntyy.
Julkaistu 14.09.2021 10:42
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

JHL:n jäsenilleen tekemään selvityksen mukaan noin 30 prosenttia varhaiskasvatuksesta työtään tekevistä kokee viikoittain tai jopa päivittäin väkivaltatilanteita.

JHL:n työelämäasiantuntijan Merja Hyvärisen mukaan jopa kahdeksan prosenttia joutuu väkivaltatilanteisiin päivittäin. Hyvärisen mukaan yleisimmät tilanteet ovat puremista, lyömistä ja tavaroiden heittelyä.

– Ruokailutilanteessa voi lähteä veitsi tai lautanen lentämään, ja kuka siinä onkaan sitten lähimpänä, saa osuman, Hyvärinen sanoo Uutisaamussa.

Hyvärinen mainitsee myös tapauksista, joissa lapset heittelevät huonekaluja sekä hoitajan sylissä istuessaan heilauttavat päänsä taaksepäin, jolloin takaraivo osuu hoitajan hampaisiin.

– Hampaita on mennyt, ja ihan pieniltä on tullut tappouhkauksiakin.

Juttu jatkuu linkin jälkeen.

MTV Uutiset kertoi viikonloppuna päiväkodissa työskennelleestä Päivi Jalosta, joka lapsen pureman takia sai hermoratavaurion ja joutui lopettamaan työt.

Hyvärisen mukaan esimiehet tuntuvat suhtautuvat väkivaltaongelmaan vähättelevästi.

– Ajatellaan, että kun kyse on pienistä lapsista, niin eihän se niin vaarallista ole. Riskinarviointeja ei tehdä, eikä mietitä keinoja väkivallan ehkäisemiseksi.

Hyvärinen sanoo, että asiaa ei mielletä samanlaiseksi työväkivallaksi kuin vaikka hoivalaitoksessa, jossa dementikko käy kimppuun.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

"Lapsen etu tuntuu toissijaiselta"

Ongelmaan on monia syitä. Ryhmäkoot ovat paisuneet suuriksi, ja myös kiireen tuntu voi laukaista aggressiota lisää.

– Lapsen etu tuntuu toissijaiselta asialta, raha tuntuu ratkaisevan. Pienet ryhmät ja riittävän paljon henkilökuntaa, siinä olisi avaimet ongelman ratkaisuun.

Hyvärinen sanoo, että väkivaltaan puuttumiseenkin on aika rajalliset keinot.

– Jossain määrin voi tehdä rajoitustoimia, mutta hoitajien keinot ovat aika vähäiset. Jos sinua uhkaa välitön hengenvaara, voit muualla keskeyttää työt paitsi hoitoalalla. Et voi jättää niitä hoidettavia ja marssia pihalle.

Lue myös: Lastensuojelussa työskentelevä Roosa kokee silmitöntä väkivaltaa, jolle ei näy loppua – päälle käyvät jopa 10-vuotiaat lapset: "Se on todella hurjaa"

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta