Ihmepistos auttaa laihtumaan jopa kilon viikossa – lihavuusleikkauksen hyödyt ilman haittoja?

8:45img
Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, myös entistä nuoremmilla ihmisillä. Diagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä tauti voi olla pitkään oireeton
Julkaistu 07.08.2019 17:20

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittitutkijat huomasivat, että lihavuusleikkauksen jälkeen erittyvien hormonien pistäminen ihmiseen ruiskeen muodossa auttoi esidiabeteksesta ja kakkostyypin diabeteksesta kärsiviä lihavia potilaita laihtumaan keskimäärin 4,4 kiloa kuukaudessa. Lisäksi hormonipistos vaikutti suotuisasti osallistujien verensokeritasoihin.

Lihavuus ja kakkostyypin diabetes ovat yleistyneet ympäri maailman. Ne aiheuttavat yhä enemmän syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Lihavuutta ja kakkostyypin diabetesta voi hoitaa laihduttamalla, mutta painon pudottaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Imperial College Londonin tutkijat kuitenkin huomasivat pienessä tutkimuksessaan, että laihdutuspyrkimyksissä voi auttaa myös hormonipistos.

LUE MYÖS: Pienillä askelilla mahtavaan lopputulokseen – tee nämä kahdeksan minimuutosta ja laihdu!

Lihavuusleikkauksen hyödyt ilman haittoja?

Huomattavan ylipainoisia potilaita voidaan hoitaa lihavuusleikkauksella. Aiempi brittitutkijoiden löydös vihjasi, että yksi syy lihavuusleikkauksen tehokkuuteen on tiettyjen suoliston tuottamien hormonien lisääntyminen elimistössä. Kyseiset kolme hormonia vähentävät ruokahalua, aiheuttavat painon laskua sekä parantavat kehon kykyä käyttää ravinnosta saatua sokeria hyödykseen.

Nyt tutkijat halusivat kokeilla, miten kolmen hormonin pistäminen ihon alle vaikuttaa ihmiseen.

Lihavuusleikkaukseen liittyy riskejä, kuten tulehduksia, verenvuotoa ja keuhkotulehduksia, kertoo Terveyskirjasto. Lisäksi monella lihavuusleikkauksen läpikäyneellä potilaalla esiintyy operaation jälkeen ajoittaista oksentelua, heikotusta, pahoinvointia ja löysiä ulosteita. Olisiko hormonipistos haittavaikutukseton vastaus lihavuus- ja diabetesepidemiaan?

Näin tutkimus tehtiin

shutterstock_345038330

Kolmea hormonia sisältävä pistos auttoi laihtumaan. Kuvituskuva.

Tutkijat antoivat 15:sta kakkostyypin diabeteksesta tai esidiabeteksesta kärsivälle lihavalle potilaalle hormonihoitoa neljän viikon ajan. Lisäksi osallistujat saivat ohjeistusta terveellisempään syömiseen ja laihduttamiseen.

Verrokkiryhmän 11 potilaalle annettiin kuukauden ajan lumelääkettä. Lisäksi tutkimuksessa oli mukana 21 potilasta, jotka olivat läpikäyneet lihavuusleikkauksen sekä 22 potilasta, jotka noudattivat vähäenergistä ruokavaliota.

Kaikkien potilaiden verensokeritasoja seurattiin tutkimuksen aikana.

Reilun neljän kilon painonpudotus kuussa

Diabetes Care -tiedejulkaisussa ilmestyneet tulokset osoittavat, että hormonipistos todella auttoi ihmisiä  laihtumaan. Hormonihoitoa saaneet laihtuivat kuukaudessa keskimäärin 4,4 kiloa – eli jopa kilon viikossa. Hoidolla ei myöskään huomattu olevan sivuvaikutuksia. Lumelääkettä saaneiden pudottama kilomäärä jäi keskimäärin 2,5 kiloon.

Eniten painoa pudottivat kuitenkin lihavuusleikkauksen läpikäyneet, jotka laihtuivat keskimäärin 10,3 kiloa kuussa, sekä vähäenergistä dieettiä noudattavat, joiden paino putosi kuukauden aikana keskimäärin 8,3 kilolla.

Hormonipistoksen huomattiin myös laskevan verensokeritasoja lähelle normaalitasoja. Myös lihavuusleikkaus vaikutti yleisellä tasolla suotuisasti potilainen verensokeriin, mutta tasot vaihtelivat paljon enemmän kuin hormonipistoksen saaneilla, mikä lisäsi riskiä alhaiseen verensokeriin.

Tutkimusta johtanut Imperial College Londonin professori Tricia Tan huomauttaa tiedotteessa, että hormonipistos saattaisi olla lihavuusleikkausta parempi vaihtoehto vähäisten haittavaikutustensa vuoksi.

Mikäli jatkotutkimuksissa havaitaan yhtä hyviä tuloksia, hormonipistoksen kaltaista hoitoa voidaan tarjota yhä useammille potilaille.

LUE MYÖS: Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa: Kertoo enemmän kuin painoindeksi – testaa vaikka heti!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: EurekAlert Science News, Terveyskirjasto, Diabetes Care

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta