Jos huonokuntoiset takahampaat on jouduttu poistamaan, ei ole syytä hätään eikä tekohampaisiin. Suosituksen mukaan hampaita ei kannata korvata lainkaan, jos niiden puuttumisesta ei ole selvää haittaa.
– Riittää, että ihmisellä on kymmenen hammasta ylhäällä ja kymmenen alhaalla. Mutta niiden on oltava symmetrisesti, sanoo erikoishammaslääkäri Ritva Näpänkangas. Normaalisti ihmisellä on 28 hammasta.
Näpänkangas on eilen julkaistun takahampaiden puuttumista koskevan Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja. Käypä hoito suositukset laaditaan auttamaan lääkäreitä ja kansalaisia hoitopäätöksissä. Ne ovat riippumattomia ja tutkimusnäyttöön perustuvia hoitosuosituksia.
Takahampaat heikoimmat
Hampaiden puuttuminen on yleistyvä ongelma väestön ikääntyessä.
Puuttuvat hampaat ovat usein takana, sillä ne ovat ensimmäisinä puhkeavina rautahampaina suun vanhimmat ja reikiintyneimmät hampaat.
– Hampaita ei voi paikata loputtomiin. Jossain vaiheessa pihdit ovat ainoa hoitokeino, sanoo erikoishammaslääkäri Marika Doepel.
Takahampaiden puuttumista kutsutaan lyhentyneeksi hammaskaareksi. Puuttuvat hampaat kannattaa korjata, jos hammaskaari on epäsymmetrinen tai aiheuttaa purentahäiriön.
Suositus on laittaa tilalle hammasimplantti eli istutettu keinojuuri. Käytännössä yleisempää on irtoproteesin, esimerkiksi tekohampaiden tekeminen, sillä se tulee potilaalle edullisemmaksi.
Kela ei korvaa hammasimplantteja eikä proteeseja. Molemmissa tapauksissa kulut ovat yli tuhat euroa. Suomalaisista jopa neljäsosalla on suussaan osaproteesi tai tekohampaat.
Ennakoiva hoito on tärkeää
Hampaat eivät rapaudu vanhuuden takia, vaan heikon huolenpidon.
Etenkin vanhusten suuta kuivattavat esimerkiksi verenpaine-, uni- ja psyykelääkkeet. Kun sylkeä erittyy vähän, limakalvot ärtyvät ja hampaat reikiintyvät herkästi.
– Parasta hampaille olisi, jos monien lääkkeiden käytöstä päästäisiin eroon. Valitettavasti se vain lisääntyy, sanoo professori Timo Närhi.
(MTV3 - STT)