Milloin viisaudenhammasta ei poisteta? Kolme poikkeusta

hammaslri (3)
Viisaudenhampaat poistetaan lähes aina. Kuvituskuva.
Julkaistu 16.06.2017 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Viisaudenhampaat voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Perusteita niiden paikoilleen jättämiselle löytyy vain harvoin.

–  Käytännössä lähes kaikki viisaudenhampaat tulevat poistetuiksi vanhuuteen mennessä, dosentti, suukirurgian erikoishammaslääkäri ja viisaudenhampaan Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja Irja Ventä sanoo.

Yleensä poisto kannattaa tehdä ennakoivasti eli jo ennen kuin mitään oireita ilmaantuu. Kun ongelmia tulee, toimenpidettä ei voi enää lykätä. Osittain puhjenneen viisaudenhampaan tulehtuminen on nuorilla aikuisilla yleisin viisaudenhampaan poistoon johtava syy.

– Sitä ei voi hoitaa muuten kuin poistamalla koko hammas, koska muuten tulehdus uusiutuu.

Poisto tulee ajankohtaiseksi myös, jos puhkeamaton hammas aiheuttaa paineen tunnetta ja kipua leukaluussa. Lisäksi pitää huomioida, että viisaudenhampaita koskevat kaikki samat sairaudet kuin muitakin hampaita.

– Reikiintyminen on hyvin tavallinen syy poistolle. Toisinaan hampaat alkavat heilua kiinnityskudosten tuhoutumisen seurauksena, toisinaan pitkälle edennyt reikiintyminen voi aiheuttaa juuren kärjen tulehduksen. Joskus harvoin puhkeamattomiin hampaisiin ilmestyy kasvaimia, Ventä luettelee.

On kuitenkin muutama poikkeustilanne, joissa viisaudenhampaita ei tarvitse tai kannata poistaa. Ne löytyvät alta.

1. Viisaudenhammas näkyy ja toimii kuten muutkin hampaat

Hammas on täysin puhjennut, kokonaan näkyvissä ja mukana purennassa. Tällöin se on samanarvoinen kuin kaikki muut 28 hammasta.

2. Viisaudenhammas on täysin näkymättömissä, oireeton ja röntgenillä vaarattomaksi todettu

Puhkeamaton hammas on kokonaan luun peitossa ja oireeton, eikä siinä havaita röntgenkuvassakaan mitään vikaa.

3. Poistamisen riski olisi kohtuuton

Hampaan poisto – olkoon se sitten puhkeamaton tai puhjennut – aiheuttaisi kohtuutonta riskiä potilaalle. Esimerkiksi sädehoidetusta leuasta ei saa poistaa hammasta, koska vaarana on leukaluun kuolioituminen.

Lisäksi on huomionarvoista, että viisaudenhampaan poistoa ei voida perustella muiden hampaiden ahtautumisella.

– Noin 20 vuoden iässä eli samaan aikaan, kun viisaudenhammas yrittää puhjeta, joillakin ihmisillä menee alaleuan etuhampaita lomittain. Aiemmin on tehty johtopäätös, että viisuri olisi tähän syyllinen, mutta se on tutkimuksissa osoitettu vääräksi päätelmäksi. Oikeasti etuhampaiden lomittain meneminen johtuu leukaluussa tapahtuvista kasvumuutoksista, Ventä kertoo.

Oireetonkin suun tulehdus voi olla vaarallinen

Hammaslääkäri Karri Åberg puhui hammaslääkäripelosta ja suun terveyden vaikutuksesta yleisterveyteen Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017. Lue, miksi hammaslääkäriä ei ole syytä pelätä ja miten oireetonkin suun tulehdus voi johtaa vaarallisiin seurauksiin.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys