Euroopan avaruusjärjestö ESA on huolissaan ihmisen avaruuteen lähettämän romun massiivisesta lisääntymisestä. Maan kiertoradalla arvioidaan olevan yli 166 miljoonaa yli millimetrin kokoista palasta, jotka ovat syntyneet satelliittien tai rakettien hajottua tai räjähdettyä avaruudessa, ESA kertoo.
Alan asiantuntijat kokoontuivat tällä viikolla Saksan Darmstadtiin pohtimaan avaruusromun siivoamista. Kyseessä oli suurin alan konferenssi Euroopan historiassa.
Konferensissa vaadittiin kansainvälisen yhteistyön aloittamista avaruudessa kelluvan tavaramäärän rajoittamiseksi.
– Vaadimme koko maapallon laajuista yhteistä ratkaisua tähän ongelmaan, joka uhkaa jo kaikille elintärkeiden satelliittien pysymistä toimintakunnossa, sanoi Saksan talous- ja energiaministeri Brigitte Zypries.
ESA:n johtaja Jan Woerner puolestaan vetosi kaikkiin avaruustoimijoihin, että Maan kiertorata pidettäisiin mahdollisimman puhtaana.
Avaruusrojun määrä hirvittää
Erityisen huolestuttavaa on käytöstä poistettujen satelliittien ja avaruuteen jääneiden rakettien osien kohtalo.
Tämän jutun yllä olevasta videosta videosta näkyy, kuinka suurempi avaruusjäte hajoaa pienemmiksi osasiksi törmäysten vaikutuksesta.
Vuoden 1957 jälkeen ihminen on laukaissut avaruuteen 5250 erilaista laitetta. Nämä hajonneet tai räjähtäneet kappaleiksi ja tuottaneet Maan kiertoradalle jo 23 000 tutkissa näkyvää kappaletta. Kappaleista vain noin 1200 on toimivia satelliitteja ja loput rojua.
Koska toisiinsa törmäilevä roju hajoittaa itseään yhä lisää, ajelehtii avaruudessa valtava määrä pienempiä palasia: yli yhden senttimerkin kokoisia kappaleita on 750 000 ja yli millimetrin suuruisia palasia tyrmistyttävät 166 miljoonaa.
Nämä pienimmätkin palaset voivat aiheuttaa toimiville laitteistoille merkittävää tuhoa.
– Romu kiertää maan kiertoradalla 11 000 metrin sekuntivauhtia ja voi vahingoittaa tai jopa tuhota toimivaa infrastruktuuria kuten tietoliikenne-, ja navigaatio-, ja sääsatelliitteja, sanoo ESA:n avaruusromuohjelman johtaja Holger Krag.
– Törmäystä tällä vauhdilla ei voi verrata aseen laukaisemaan luotiin. Yhden senttimetrin kokoisen palasen törmääminen satelliittiin vastaa kranaatin räjähdystä, Krag kuvaa.