Ihmissalakuljetuksen takana on yhä useammin terroristiryhmä, kertoo Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta vastaava päällikkö Jari Liukku.
Myös Irak-asiantuntija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativestä on samoilla linjoilla Liukun kanssa.
Salakuljetuksen hinnat ovat kohonneet ja bisnes on ammattimaistunut. Rahavirrat ohjautuvat yhä useammin järjestäytyneille ryhmille.
– Suurilla rikollis- ja terroristijärjestöillä on mahdollisuudet salakuljettamiseen, al-Taee kommentoi.
Liukun mukaan salakuljetusorganisaatioiden toimintaan näyttäisi myös liittyvät huumekauppa, tuoteväärennökset, ihmiskauppa ja aseiden salakuljetus.
Laittomasti EU-rajan ylittäneitä neljänneksi eniten Irakista
EU:n ulkorajayhteistyöstä huolehtivan Frontexin mukaan vuonna 2016 irakilaiset olivat neljänneksi suurin kansallisuusryhmä, joiden huomattiin ylittäneen Euroopan ulkorajat laittomasti.
Eurooppa onnistui Turkin avulla luoda tulpan Irakin ja Euroopan väliin, mutta ihmisten motivaatio lähteä ei ole vähentynyt. Tuhoutunut infrastruktuuri, huonot työmahdollisuudet, kiristys ja heikot poliittiset instituutiot saavat ihmiset hakemaan muutosta.
Al-Taeen mukaan Turkki-tulppa voi jossain vaiheessa aueta kokonaan, jolloin Irakista voi tulla uusi ryntäys Eurooppaan.
Syynä voisivat olla esimerkiksi muutokset Turkin politiikassa tai Irakin sisäisen tilanteen paheneminen.
Tähän pitäisi hänen mukaansa varautua.