Maastohiihdon maailmancupin pitäisi pyörähtää käyntiin tämän kuun lopulla Rukalla. Uuden kauden alla on paljon kysymysmerkkejä – yleisen koronatilanteen takia. Urheilijat viedään ”kupliin”, joissa heitä testataan tiiviiseen tahtiin.
Marraskuun lopulla alkavaa kautta viedään läpi tiiviiseen tahtiin. Kisoja järjestetään pääosin Euroopassa – kauden päättävää Pekingin kisaa lukuun ottamatta.
Kansainvälinen hiihtoliitto FIS yrittää vähentää koronariskejä kuplaratkaisulla. Tämä tarkoittaa sitä, että urheilijat eristetään muista heti maahantulon jälken.
– Onhan tässä ollut epävarmuuden ilmapiiriä tietyiltä osin, mutta on hienoa nähdä, että urheilijat keskittyvät siihen, mikä on heidän ydinosaamistaan, eli urheiluun ja valmentautumiseen. Mutta kyllä, onhan tässä tiettyjä kysymysmerkkejä ilmassa, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myöntää Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Kauden aikana saatetaan nähdä karanteenijaksoja ja mahdollisesti tartuntatapauksia. Hämäläinen myöntää, että tämä saattaa johtaa siihen, että urheilijat alkavat valitsemaan kisoja, mihin he osallistuvat.
Kuplaelämä ei ole kuitenkaan aivan täysin uusi juttu, muistuttaa olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen.
– Sitä on harjoiteltu jo puolisen vuotta. Ymmärrämme sen, että kuplassakaan ei päästä nollariskien tasolle, Valtonen sanoo ja viittaa hiihdon maailmancupin erityisratkaisuihin.
Kuplaolosuhteet tietävät myös jatkuvaa koronatestausrumbaa. Valtosen mukaan kulut menevät lajiliitoille ja joukkueille.
– Puhutaan valtavasta määrästä testejä. 15 maailmancupin viikonloppua, niin kyllä kulujen summa kipuaa lumilajien osalta miljoonan luokkaan, Valtonen arvioi.
Lisää aiheesta jutun yläreunan videolla.