Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskasen viime kausi oli pettymys. Niskanen kertoo MTV Urheilun haastattelussa harjoittelussa tehtyjen kokeiluiden aiheuttaneen epätasaisuutta talveen. Olympiatalveen Niskanen on valmistautunut tutulla reseptillä.
Palkintopallilla juhlimaan tottuneen Niskasen viime kauden parhaaksi sijoitukseksi maailmancupissa jäi Rukan 15 kilometrin perinteisen viides sija. MM-hiihdoissa Oberstdorfissa suomalainen oli 50 kilometrin perinteisellä kuudes.
– Tietysti todella vähän tuli kisoja ja muutama pahakin epäonnistuminen. En päässyt podiumille, Rukalla se oli lähimpänä. Mutta jos ajattelee, että edellisillä kausilla voitin molemmat perinteisen väliaikalähdöt ja olin muutenkin koko ajan viikonlopusta toiseen molemmilla tyyleillä hyvillä sijoilla, olihan se vähän erilaista, Niskanen sanoo MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän haastattelussa.
Niskanen kertoo kokeilleensa yhdessä valmentajansa kanssa uudenlaista harjoittellua viime kauteen valmistautumisessa. Monta vuotta samaan tapaan harjoitellut mestari halusi uusia ärsykkeitä.
– Jossain vaiheessa haluaa kokeilla jotain uutta ja miettiä valmentajan kanssa, voisiko asioita tehdä toisella tapaa, että voisi kehittyä, Niskanen sanoo.
– Se aiheutti vähän sellaista tempoilevaa suorituskykyä sinne kisakauteen. Välillä oli hyvää ja välillä huonompaa, ei ollut normaaliin tapaan tasaista varmaa virettä.
Niskanen kertoo tehneensä harjoituskaudella systemaattisesti maksimi-intervalleja. Tyypillisiä treenejä olivat 10x3 minuutin tai 8x3 minuutin harjoitukset lyhyillä palautuksilla
– Mentiin ihan koko ajan maksimikestävyyden puolella. Joko vapaan rullahiihdolla ylämäkeen tai juoksemalla radalla tai sauvarinteessä. Jossain vaiheessa huomasin, että väsymys kasaantuu.
Paluu perinteiseen
Niskanen on tunnettu kenties maailman parhaana perinteisen tavan hiihtäjänä, mutta viime kausilla myös vapaa on alkanut luistaa paremmin. Taustalla oli selkeä tavoite menestyä myös heikommalla hiihtotavalla.
– Oikeastaan 2–3 vuotta menin käytännössä niin, että tein kaikki harjoituskauden pääharjoitukset vapaalla. Tiettyyn pisteeseen asti se nosti sen perustason, Niskanen sanoo.
Vapaaseen keskittymisellä oli myös hintansa.
– Koin, että viime vuonna, kun tein taas kovempia intervalleja vapaalla, se söi sitä tuloskuntoa. Vapaa on lihaskestävyydelle huomattavasti kovempi tyyli ja sitä kautta ajaa itsensä jumiin helpommin.
Pekingin olympialaisissa Niskasen päämatkat hiihdetään perinteisellä, joten hiihtomestari on palannut harjoituksissaankin leipälajinsa ääreen. Samalla kuitenkin myös vapaan tekniikka tuntuu olevan kunnossa.
– Nyt kun on pudotettu painopistettä takaisin perinteiseen, ja teen vain yksittäisiä harjoituksia vapaalla, niissä on tuntunut yllättävän hyvältä. Ehkä jotain rentoutta sinne on tullut. Toivottavasti siellä olisivat ne ominaisuudet olemassa, mutta missään nimessä se ei tämän kauden päätavoite ole, että vapaa kehittyisi mihinkään.
Tour de Skille
Maastohiihdon maailmancup-kausi käynnistyy Rukalla marraskuun lopussa. Niskaselle Ruka on ollut mieluisa paikka, sillä hän on juhlinut 15 kilometrin perinteisen voittoa vuosina 2016 ja 2019.
Niskanen myöntää Rukan tärkeyden.
– Rukalla on kiva vanhan ajan takaa-ajo. Hyvä, että se on kalenterissa mukana. Tykkään niistä viikonlopuista. Toivon, että lauantaina onnistuisin hyvin, että olisi kiva hiihtää sunnuntainakin.
Olympialaiset on tietysti kauden päätähtäin, mutta Niskanen suunnittelee hiihtävänsä ”aika paljonkin” kisoja ennen olympialaisia. Ohjelmaan on tyrkyllä myös tavallista kevyemmällä ohjelmalla läpi vietävä Tour de Ski, jonka Niskanen suunnittelee hiihtävänsä.
– Herkällä korvalla pitää kuunnella kroppaa. Arvokisat on päätavoite, mutta ilman muuta maailmancupeja haluan hiihtää, Niskanen sanoo.
– Ei kisoja niin paljon ole, Tourillakin on vähemmän kisoja kuin yleensä.
Pekingin urakka
Pekingin olympialaisten viime vuodelle suunnitellut esikisat peruttiin koronapandemian vuoksi, joten olympialaisissa hiihdetään ennalta tuntemattomilla laduilla. Niskanen kertoo tutustuneensa olympialatujen profiiliin matolla hiihtämällä. Lumen laatu sen sijaan on arvoitus.
– Lumi määrittelee niin paljon. Siellä näyttää olevan aika aakeaa kuin Pyeongchangissa ja siellä voi tuulla aika paljon. Jos on oikein kuivaa, ei siinä styroksilumella oikein liukua saa, kuten sellaisella jääliipalla. Voi tulla yllättävänkin rankat olosuhteet, Niskanen pyörittelee.
– Itse toivon hitaita kelejä, mutta myös ne latuprofiilit ovat sen suuntaiset, että vaikka olisi nopeampikin keli – korkealla ollaan ja on pitkät nousut – saa tehdä töitä. Kyllä ne ihan arvokisaladut ovat.
Pekingissä hiihdettävät matkat sopivat Niskaselle lähes parhaalla mahdollisella tavalla. 15 kilometrin kisa hiihdetään perinteisellä, kuten myös parisprintti. Käytännössä kaikki matkat käyvät Niskaselle, yhtä lukuun ottamatta.
– Vapaan sprintti ei ole hyvä matka. Saattaisivat pojat naureskella, jos sanoisin siihen tähtääväni, Niskanen hekottelee.
– Totta kai 50 kilometriä hiihtäisin mieluummin perinteisellä, mutta ilman muuta viivalla olen vaikka vapaalla. Perinteisen pariviesti ja 15 kilometriä ovat sellaisia, että ilman muuta lähden taistelemaan kirkkaimmasta mahdollisesta.
Hiihtojen avausmatka, skiathlon, toimii hyvänä testinä kisaladuille. Kun ohjelmaan lisätään vielä miesten viesti, riittää Niskasella urakkaa.
– Saa hiihtää ihan tosissaan.