Iivo Niskaselta kovaa puhetta: "Yksi parhaista"

Maastohiihtäjä Iivo Niskasen valmistautuminen tulevaan kauteen on sujunut onnellisten tähtien alla.

Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, loistavana arvokisahiihtäjänä tunnetulta Niskaselta voi odottaa jälleen urotekoja, kun MM-mitaleista kamppaillaan Norjan Trondheimissa helmi–maaliskuussa.

Niskanen osallistui keskiviikkona terveyspalveluyhtiö Pihlajalinnan Oulussa järjestämään Urheilijan ilta -tapahtumaan, jossa mestarihiihtäjä kertoi tuoreita kuulumisiaan.

– Takana on varmaan yksi parhaista harjoituskausista, joita olen koskaan tehnyt, ja testit ovat menneet hyvin, hän iloitsi.

Palautuminen tärkeää

Erityisesti urheilijoiden palautumista käsitelleessä tilaisuudessa Niskanen valotti tarkemmin harjoittelumetodejaan. Hänen mukaansa harjoituksista palautuminen on ratkaisevassa asemassa huippukunnon löytymisen kannalta.

– Avainharjoitusten onnistumisprosentti määrittää hyvin paljon sitä, mihin kestävyyskapasiteetti ja suorituskyky nousevat kauden tärkeimmillä hetkillä.

Tammikuussa 33 vuotta täyttävä Niskanen kuuluu lajissaan jo veteraaniosastoon eikä suomalaishiihtäjä jätä vuosien tuomaa kokemusta hyödyntämättä harjoittelussaan.

– Vuosien myötä tulleen kokemuksen takia olen kehittynyt urheilijana, minkä vuoksi kestän tietynlaista harjoittelua entistä enemmän. Kymmenen vuotta sitten en olisi montaa viikkoa pystynyt harjoittelemaan sellaisilla ohjelmilla, joilla nyt harjoittelen.

Arvokisat etusijalla

Urallaan kolme olympiakultaa ja yhden maailmanmestaruuden voittaneen Niskasen mukaan turhan matkustamisen minimointi kauden aikana on tärkeää palautumisen ja terveenä pysymisen kannalta.

Tulevan talven kaltaisina arvokisavuosina kilpailukalenteri rakennetaankin pitkälti kauden päätavoitetta silmällä pitäen.

– Näen matkustelun yhdistämisen yhtenä tärkeimmistä tekijöistä suoritusten optimoinnissa pitkässä juoksussa. Sen vuoksi usein arvokisavuosina en ole hiihtänyt niin paljon maailmancupin kisoja, koska se (matkustus) vaikuttaa väistämättä palautumiseen ja lisää sairastumisen riskiä.

Harjoittelu ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka on pitänyt Niskasta kiireisenä viime aikoina, sillä hiihtäjä sai puolisonsa Saana Niskasen kanssa toisen lapsensa syyskuussa. Lisäksi Kuopiossa asuvalla perheellä on parhaillaan käynnissä talonrakennusprojekti.

Hiihtäjä antaakin puolisolleen paljon kiitosta siitä, kuinka hyvin huippu-urheilun ja perhe-elämän yhdistäminen on onnistunut.

– Olen onnekas, että yösyötöt ovat jääneet kohdallani vähemmälle. Myönnän, että jonkun yön olen saattanut nukkua eri huoneessa tässä alkuvaiheessa, jotta palautumistani on saatu optimoitua, Niskanen hymyili.

Lue myös:

    Uusimmat