Hiihtäjille karu ilmoitus – Perttu Hyvärinen pettyi: "Ajatuksena aika väärin"

Pitkään maastohiihdon maailmancupia kiertänyt Perttu Hyvärinen toivoo hiihtäjien pääsevän vielä ratkaisuun Hiihtoliiton yllättäen ilmoittamasta kisamatkojen omavastuusummasta.

Yle Urheilu uutisoi tiistaina, että osana liiton mittavaa kulukuuria maajoukkueurheilijat joutuvat jatkossa maksamaan jopa 500 euron omavastuuosuuden kauden jokaisen maailmancupin viikonlopun kuluista.

Ehdotettu 500 euroa on kuitenkin ehdoton enimmäissumma. Neuvottelut liiton johtokunnan päätöksestä ovat yhä kesken.

Vuodesta 2015 lähtien maailmancupin kisoja hiihtänyt Perttu Hyvärinen näkee erityisen huonona asiana, että tieto lisäkuluista tulee alle kaksi kuukautta ennen kauden alkua.

– Eihän se uutta tietoa meille ole, että liiton tilanne on huono, mutta yllätyksellisyys tulee siitä, että vielä tässä vaiheessa kautta painitaan tällaisten asioiden kanssa. Onhan se pettymys ja yllätys, Hyvärinen sanoo MTV Urheilulle.

Hyvärinen toivoo, että urheilijat pääsevät vielä omavastuusummasta sopuun Hiihtoliiton kanssa.

Hyvärinen tietää kuuluvansa niiden hiihtäjien joukkoon, joilla hyvä yhteistyökumppaneiden tukiverkko auttaa kattamaan lisäkustannukset. Enemmän hän kantaa huolta nuorista urheilijoista, joille tuhansien eurojen lisälasku kolahtaa kovemmin.

Puijon Hiihtoseuraa edustava Hyvärinen muistuttaa, että hiihtäjille on jo tähän asti kertynyt kuluja maailmancupin kisamatkoista.

– Maakunnassa kun asuu ja täältä ottaa kotimaan lennot ja siihen viikonlopun maksut päälle, niin tonni menee puhki per viikonloppu. Jos kierretään joku 10–15 viikonloppua (kaudessa), niin kyllähän se iso kuluerä on urheilijoille, Hyvärinen laskee.

Maailmancupin matkoilla Hiihtoliiton kattamat kustannukset alkavat siis vasta Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Hiihtäjät joutuvat monesti ottamaan kotimaan lentojen lisäksi myös lentokenttähotellin lähtöä edeltäväksi yöksi.

– Se on jo ajatuksena aika lailla väärin, kun lähdetään maailmancupiin edustamaan maata, niin on se raju kuluerä, ei voi kiistää, Hyvärinen sanoo.

Työpaikka maailmancupissa

Suomen Hiihtoliitto vahvisti maaliskuussa tehneensä vuodesta 2022 viime vuoden lokakuuhun peräti 1,28 miljoonan euron tappiot. Lisäksi jo lakkautetun markkinointiyhtiö Nordic Ski Finland Oy:n tappiot nostivat lopullisen alijäämän liki kahteen miljoonaan euroon.

Kuluvalla tilikaudella liitto tavoittelee nollatulosta, mikä vaatii kohonneiden kustannusten keskellä mittavia säästöjä.

Hyvärinen on kokenut säästötoimenpiteet jo kesäharjoittelussa ja kauteen valmistavissa leirityksissä.

– Leireillä henkilöstön määrää on totta kai pienennetty ja sidosryhmäpalveluita on nipistetty, hierojaa ynnä muuta on jätetty leireiltä pois, ja korkean paikan leirit on jätetty kesältä pois, Hyvärinen luettelee.

Osa urheilijoista on järjestänyt korkean paikan leirinsä yhdessä, mutta Hyvärinen on nähnyt tässä vaiheessa parhaaksi harjoitella itsekseen.

Hyvärinen tienasi viime kaudella maailmancupissa palkintorahaa 12 250 Sveitsin frangia eli noin 13 000 euroa. Se on vielä kaukana Iivo Niskasen yli 40 000 eurosta, saati Johannes Hösflot Kläbon lähes 350 000 euron palkintosummista.

Silti monet kiertävät koko maailmancupin huomattavasti pienemmillä palkintorahoilla. Pois jääminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto pelkästään siitä syystä, että kansainväliset kilpailut ovat tärkeitä sponsorinäkyvyyden kannalta.

– Se on kuitenkin minun ammattini kiertää maailmancupia, Hyvärinen huomauttaa.

– Ei se voi olla lähtökohtaisesti mahdollista, että jos urheilija on kunnossa, niin säästösyistä ei voi lähteä maailmancupiin. Siellä meidän pitää töissä olla.

Lue myös:

    Uusimmat