Tutkijat kyyköttävät järven jäällä Alaskassa. Toinen tutkija hakkaa avantoa. Kun jää rikkoutuu, toinen on valmiina sytyttimen kanssa. Kun avannosta purkautuva kaasu leimahtaa tuleen, tutkijat tietävät, että järvestä vapautuu metaania.
Metaania vapautuu arktisilta alueilta lämpenemisen ja sulamisen myötä.
Alaskalaisen Fairbanksin yliopiston tutkijat vierailevat säännöllisesti tällä alueella tekemässä mittauksia. Mittaustulokset paljastavat, että lämpeneminen kiihtyy.
– Kun mittaukset aloitettiin 80-luvun alussa, lämpötila oli -8 astetta. Nyt se on -2,5 astetta ja jopa -2 astetta yhden metrin syvyydessä. Muutos on todella valtava, sanoo geofysiikan professori Vladimir E. Romanovsky Fairbanksin yliopistosta.
Hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu
Ikiroudasta vapautuva metaani huolestuttaa tutkijoita sen takia, että metaani on huomattavasti hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.
– Metaani sitoo lämpöä 25 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi. Kasvihuonekaasuna se on hyvin tehokas lämmön pidättäjä, selittää tutkimusassistentti Melanie Engram Fairbanksin yliopistosta.
Venäläistutkijat ovat varoittaneet Siperian metaanipurkauksista, jotka voivat lämmittää ilmastoa useilla asteilla. On arvioitu, että pelkästään Siperian järvistä voi vapautua 50 miljardia tonnia metaania, 10 kertaa se määrä, joka nyt on ilmakehässä.
Osa tutkijoista uskoo, että metaani ei vapaudu kerralla vaan vuosisatojen kuluessa. Tutkimustiedon puute tekee ennustamisen vaikeaksi.
Sulamista mahdotonta pysäyttää
Se on kuitenkin selvää, että sulamista on lähes mahdotonta pysäyttää.
– Huono uutinen on se, että sitä ei voi säädellä. Kun ikirouta alkaa sulaa, sitä ei voi pysäyttää. Ainoa tapa on pysäyttää ilmaston lämpeneminen, muistuttaa professori Romanovsky.
Tähänastiset maiden päästövähennyslupaukset johtavat ilmaston lämpenemiseen kolmella asteella. Jos näin käy, arktinen alue lämpenee kuudella asteella. Sen on arvioitu sulattavan 30-85 prosenttia ikiroudasta.