Ilkka Herola ei pidä siitä, että yhdistetyn maajoukkueurheilijat ovat Hiihtoliiton talousongelmien myötä asetettu eriarvoiseen asemaan.
Hiihtoliiton kehno taloustilanne on ollut tapetilla hiihtolajien alkavan kauden alla. Se on vaikuttanut maastohiihdon lisäksi myös rankasti yhdistetyn maajoukkueeseen.
Suomen viime vuosien yhdistetyn ykkösnimi Ilkka Herola sanoo suoraan, että tilanne on huono. Liitossa on pitänyt valita, mihin panostetaan.
– Se koskee enemmän muita joukkueen jäseniä kuin minua ja Eeroa. Niin valitettavaa kuin se onkin, tänä vuonna koko joukkueelle ei olla pystytty tarjoamaan samoja asioita. Se ei missään nimessä ole hyvä asia, Herola sanoo.
LUE MYÖS: Talouskurimus iski silmille – Perttu Hyväriseltä suorat sanat Suomen hiihtomaajoukkueesta
Herola ja Eero Hirvonen ovat saaneet harjoitella samalla kaavalla kuin aikaisempina vuosina.
– Valmistautuminen saatiin järjestettyä minun ja Eeron osalta sellaiseksi, mitä haluttiin tehdä. Hätäratkaisut saatiin tehtyä. Päänvaivaa ja stressiä aiheuttaa, että pitää sumplia ja eriyttää porukkaa. Se ei ole urheilijoille ikinä tavoitteenmukaista.
– Se harmittaa aika paljon tuossa porukassa. Ollaan totuttu siihen, että kaikki tekee jotakuinkin samat jutut ja on samat mahdollisuudet ainakin tehdä. Kun nyt ei ole niin ollut, niin se on todella ikävää.
Suomen ykköspyssy on omien sanojensa mukaan hyvässä kunnossa.
– Ihan rauhallinen ja tasapainoinen fiilis. Hyvässä tilanteessa ollaan. Saanut terveenä harjoitella käytännössä koko kesän.
Herola tunnetaan yhtenä parhaista hiihtäjistä, joita yhdistetyn maailmancupissa on mukana. Katseet kääntyvätkin mäkihyppyyn, kun mietitään mahdollisuutta kavuta palkintopallille.
– Hyppäämisen osalta on hyvä ja rento meininki. Ei niin isoja vaihteluita ole ollut tämän syksyn aikana enää. Suorittaminen on ollut tasaista ja on vaivattomasti pystynyt keskittymään homman kehittämiseen, Herola kommentoi mäkikuntoaan.
Ollaanko takamatkalla vai ei?
Hiihtoliiton taloushuolet eivät ole onneksi vaikuttaneet Herolan harjoitteluun. Herola ja muut suomalaiset joutuvat kuitenkin antamaan tasoitusta välinepuolella.
– Eniten on näkynyt välinekehityspuolella, kun sinne ei ole samalla tavalla ollut paukkuja laittaa kuin aikaisemmin, ja ihan samalla tavalla ne säännöt ovat menneet uusiksi. Periaatteessa nollista jouduttiin lähtemään taas liikkeelle.
LUE MYÖS: Talouskuri iski pahaan saumaan – Suomen mäkimiehet takamatkalta kauteen
Herolan kommentti on siinä mielessä huolestuttava, että Suomi on aikaisempinakin vuosina ollut jäljessä välinepuolen kehityksessä yhdistetyn huippumaita kuten esimerkiksi Norjaa ja Itävaltaa vastaan.
– Totta kai on selvää, että meidän budjetti on muutamaan isoimpaan maahan verrattuna ollut todella todella pieni välinekehittämisen osalta.
28-vuotias Herola on silti varovaisen luottavainen.
– Mahdoton sanoa, että ollaanko takamatkalla vai ei. Uskoisin että ollaan kohtuullisessa tilanteessa, mutta välinepuolelle olisi toivonut enemmän pelimerkkejä.
Täksi vuodeksi sääntöjä on muutettu siinä toivossa, että väline-erot maiden välillä pienenisivät.
– Toivon mukaan sama suunta jatkuu. Aika paljon siitä kiinni, miten niitä tulkitaan, eikä niinkään mitä siellä lukee.
Sääntöuudistusten lisäksi fluorivoidekielto sekoittaa pakkaa yhdistetyssä niin hiihdon kuin mäkihypynkin osalta.
– Meillä menee kaikki mäki- ja hiihtokalusto ja kaikki niihin liittyvät huoltovehkeet uusiksi. Ensinnäkin se on aika iso kuluerä, ja sitten jännitetään, miten testausproseduuri toimii vai toimiiko se ylipäätään.
– On siinä jännitystä kerrakseen ulkourheilullisissa asioissa.
Uudistukset koskevat tietysti kaikkia muitakin, joten Suomen maajoukkue ei paini yksin ongelmien kanssa. Herola lataakin seuraavalle kaudelle kovat tavoitteet.
Katso video, jolta Herolan ensi kauden tavoitteet selviävät.