Suomen mäkihyppymaajoukkue pyrkii kuromaan kiinni Hiihtoliiton säästökuurista kertynyttä takamatkaa, jonka takia muun muassa hyppypukujen sääntömuutoksiin reagoiminen on jäänyt myöhäiseen vaiheeseen.
Suomen Hiihtoliiton heinäkuussa aloittamat 400 000 euron säästötoimet tiesivät muun muassa henkilöstön kahden kuukauden lomautuksia, joiden takia maajoukkueen valmennus- ja varustevastaavat pääsivät aloittamaan kauteen valmistautumisensa vasta elokuussa.
LUE MYÖS: Talouskurimus iski silmille – Perttu Hyväriseltä suorat sanat Suomen hiihtomaajoukkueesta
Mäkihypyssä on tullut kauteen sääntömuutoksia muun muassa monojen kantalapun korkeuteen sekä hyppypukujen haarojen ja lahkeiden mittaustapaan.
Välineiltään herkässä lajissa tällaiseen etumatkan antamiseen ei olisi millään varaa – eteenkään jo muutenkin kärkimaiden kelkasta jääneellä Suomella. Päävalmentaja Lauri Hakola on kuitenkin optimistinen.
– Vaikea sanoa. Kyllä minä uskon, että välineet ovat sen verran hyvällä tolalla, että kun hyvin hyppää, niin hyppy lentää. Sitä pääsee oikeastaan arvioimaan vasta, kun saadaan muut parhaat hyppääjät samalle lähtöpuomille, Hakola kommentoi.
Aiemmin syksyllä Hakola arvioi MTV Urheilun haastattelussa, että säästötoimien pakottamana kotimaahan jääminen näkyi jopa positiivisella tavalla hyppääjien fysiikkakauden tuloksissa.
Uuden polven mäkilupaus, 19-vuotias Vilho Palosaari ei koe menettäneensä mitään sillä, että ulkomaan leiripäivät ovat jääneet vähiin.
– Minun mielestäni on parempi pysytellä vain täällä Suomessa treenaamassa, kun täälläkin on kuitenkin mäkiä, joissa pystyy hyppäämään ihan samalla tavalla kuin tuolla Keski-Euroopassa.
– En koe sitä, että paremmaksi hyppääjäksi tulee, jos Keski-Euroopassa treenaa. Se on ihan, mitenkä treenaat itse, Palosaari sanoo.
Maajoukkueessa on nyt tehty raivokkaasti töitä varustepuolen saattamiseksi vaadittavalle tasolle. Työ jatkunee silti läpi kauden.
– Meillä on hyvä nuori ja innokas välinetiimi tekemässä töitä, ja uskon, että olemme siinä pelissä mukana tai ainakin pääsemme mukaan, kun jatketaan vaan huolellista työn tekemistä, Hakola arvelee.