Talouskurimus iski silmille – Perttu Hyväriseltä suorat sanat Suomen hiihtomaajoukkueesta

Suomen Hiihtoliiton toteuttamat mittavat säästötoimet lomautuksineen ovat vaikuttaneet maajoukkueurheilijoihin monella tapaa. Maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen on saanut tehdä töitä puuttuvan leirirahoituksen hankkimiseksi.

Tilanne tiesi jopa kahden kuukauden henkilöstölomautuksia, joiden jäljiltä liitossa palaillaan lokakuun loppuun mennessä vähitellen normaaliin toimintaan.

Maajoukkueissa säästöt näkyivät ensimmäisenä kesäkauden leirityksissä, joista karsittiin päiviä isolla kädellä. Maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen sanoo kokeneiden urheilijoiden hankkineen itse rahoituksen korkeanpaikanleirien järjestämiseen.

Hyvärinen on joutunut etsimään tuhansia euroja lisärahoitusta, jotta saa vietyä kauden edellyttämät valmistelut kunnolla läpi. Sen eteen on pitänyt kiertää yhteistyökumppanien tilaisuuksia entistä tarmokkaammin.

– Omat henkilökohtaiset kumppanit nousevat tällaisessa tilanteessa arvoon arvaamattomaan. Kyllähän se vaikutus näkyy. Itse on tehtävä tosi paljon työtä ihan vain euron eteen, Hyvärinen sanoo MTV Urheilulle.

– Ehkä itse olen hyvässä asemassa urheilijana, että minulla on tosi mahtava tiimi taustalla, joka on saanut hyvin annettua apua minulle.

Nuorille urheilijoille isompi isku

Perttu Hyvärinen pettyi MM-avaukseensa, kaatuminen vaikeutti kilpailua – ”Odotin paljon parempaa tulosta” 1:51
Perttu Hyvärinen aiheutti kohun viime kevään MM-kisoissa esittelemällä henkilökohtaisen sponsorinsa tuotetta haastatteluissa. 

Hiihtomaajoukkue sai säästöjen keskellä vietettyä yhden yhteisen leirin kesäkauden aikana. Sen kääntöpuolena kokeneet urheilijat ovat saaneet lisää vapautta suunnitella omaa harjoitteluaan, mutta Hyvärinen kantaa huolta varsinkin nuorten urheilijoiden tilanteesta.

– Onhan se maajoukkueen tekeminen nyt huonoa ollut. Jokainen on vähän tehnyt omiaan eikä ole selkeää linjaa pystytty tekemään koko porukalla. Kyllähän se siinä totta kai näkyy, Hyvärinen linjaa. 

– Nuorille se on tosi iso isku, kun he eivät pääse ensimmäisen tai toisen vuoden tekemiseen mukaan. Meillä on kuitenkin maajoukkueessa huippuyksilöitä, joiden ominaisuudet ovat aivan maailman absoluuttista kärkeä. Olisi iso vahvuus, että pystyisimme harjoittelemaan porukassa. Silloin kaikki kehittyisivät.

Mäkihyppy jäljessä varustetestauksessa

Mäkihypyssä Suomi on elellyt kaukana maailman huipputasosta jo vuosien ajan. Kesällä päälle iskeneet säästötoimet ovat sielläkin peruneet ulkomaan leirejä. 

Maajoukkueen henkilöstö pääsi aloittamaan kauteen valmistautumisen vasta elokuussa, joten takamatka varustepuolella on päässyt kasvamaan, kertoo päävalmentaja Lauri Hakola.

– Varusteiden säätämisessä uusien sääntöjen mukaisiksi pitää aina löytää yksilöllisesti parhaat ratkaisut. Eniten se liittyy pukuihin. Niistä on päästy tekemään ensimmäiset versiot ja kokeilemaan niitä. Syksy pitää käyttää siihen huolellisesti.

– Siinä kun topakasti toimitaan ja kaikki menee hyvin, niin vielä talveen ehditään. Siinä meidän täytyy kuitenkin nyt työskennellä ahkerasti ja fiksusti, sanoo Saksan Klingenthalin leiriltä tavoitettu Hakola.

Uuteen kauteen tuli muutoksia muun muassa monojen kantalapun korkeuteen ja myös kiisteltyyn hyppypukujen haarojen ja lahkeiden mittaustapaan. Siksi hyppyjä tarvittaisiin paljon pelkästään varusteiden saamiseksi kisakuntoon.

– Kyllä se vaatii paljon testausta, tekemistä ja kokeilua. Harvoin käy niin, että tehdään ensimmäinen versio ja se on siinä, Hakola sanoo.

Huippu-urheilussa kompromissien tekeminen on tuskin koskaan hyväksi, mutta päävalmentaja Hakolan Suomessa tehty kesäharjoittelu on tuonut myös positiivisia vaikutuksia.

– Ainakin saimme keskittyä rauhassa perusharjoitteluun. En tiedä, onko se sen seurausta, mutta joukkue on ainakin fyysisesti aika selkeästikin paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten. Ei siinä pelkästään huonoja asioita ole ollut.

Kausi suunnilleen normaalisti läpi

Maastohiihtojoukkue suuntaa ensi viikolla suunnitellusti Itävallan Ramsaun leirille aiempien vuosien tapaan.

Hiihtoliiton toimitusjohtaja Ismo Hämäläisen mukaan suurimmat vaikutukset kauteen on nyt nähty. Maailmancupin kausi pyritään viemään läpi tavanomaisella panostuksella.

– Varmaan lähtötilanteessa menemme tavallaan normaalina kokonaisuutena, mutta iso kysymys on aina se, miten täytämme joukkueita. Jos joku urheilija sairastuu, niin onko tuloksenteon ja keskittymisen kannalta järkevää vaikka kahden päivän varoitusajalla lähettää sinne urheilija tilalle, Hämäläinen pohtii. 

– Toisaalta, onko järkevää kustannusten kautta ottaa viime hetkellä lennot. Tätä me joudumme tarkastelemaan koko ajan. Se ei ole uusi asia, mutta se kulurakenteen muodostuminen meidän täytyy katsoa aika tarkasti nyt, hän jatkaa.

Säästöillä saattaa kuitenkin olla vaikutuksia alempien sarjojen, kuten mäkihypyssä FIS-cupin ja Continental cupin kilpailuihin osallistumisessa.

Lue myös:

    Uusimmat