Ilmainen HPV-rokote ehkäisee syöpää tehokkaasti – ”Miksi ihmeessä vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiansa?”

0:26img
Julkaistu 22.04.2018 06:00
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Suomessa jokainen 11–12-vuotias tyttö on oikeutettu ilmaiseen, kohdunkaulan syövältä suojaavaan HPV-rokotteeseen. Kuitenkin koko maassa vajaa kolmannes, joissakin kunnissa jopa 90 prosenttia, tytöistä jättää rokotteen ottamatta. Erikoislääkärin mielestä on järjetöntä jättää tutkitusti tehokas ja turvallinen rokote hyllyyn.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV- eli papilloomavirusrokote on ollut Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa nyt neljä vuotta. Sen saavat ilmaiseksi kaikki 11–12-vuotiaat tytöt – tai saisivat, jos kaikki vanhemmat antaisivat lastensa ottaa sen.

– Tällä hetkellä HPV-rokotteen ottaa Suomessa vain noin 70 prosenttia tytöistä, dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKSin Naistenklinikalta pahoittelee.

Alkuun on syytä kertoa, että HPV- eli papilloomavirus on tavattoman yleinen. Melkein jokainen, niin nainen kuin mieskin, saa sen jossakin vaiheessa elämäänsä. HPV-infektio on myös välttämätön kohdunkaulan syövän synnylle. Ilman sitä tauti ei voi kehittyä.

Lue myös: Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia – isoimmalta riskitekijältä ei välty juuri kukaan

HPV-rokotuksen teho perustuu siihen, että se ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttaman infektion. Kun infektiota ei tule, ei ala kehittyä myöskään solumuutoksia eli kohdunkaulan syövän esiasteita, jotka joillakin naisilla johtaisivat itse syöpään.

– Rokotteella ehkäistään syövän syntyprosessi, Nieminen tiivistää.

Jotta HPV-rokote toimii, se pitää saada ennen kuin on saanut ensimmäistäkään HPV-infektiota. Infektion jälkeen rokotteesta ei ole mitään hyötyä, sillä se ei paranna jo olemassa olevaa tautia.

– Tutkimusten perusteella tiedetään, että 50 prosenttia naisista on infektoitunut jollakin yli kahdestasadasta HPV-viruksesta jo kahden vuoden sisällä siitä, kun he ovat aloittaneet sukupuolielämän. Infektio tarttuu siis aikaisin ja hyvin hanakasti.

HPV-rokotetta annetaan juuri 11–12-vuotiaille tytöille siksi, että heistä valtaosa ei ole vielä ehtinyt aloittaa sukupuolielämää eikä siten saada infektiota.

hpvrokote

HPV-rokote pitää saada ennen ensimmäisenkään HPV-infektion saamista.

”Miksi ihmeessä vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiansa?”

Koska HPV-rokotetta on annettu vasta vähän aikaa ja papa-seulonnat aloitetaan pääasiassa vasta 30-vuotiaana eli samaan aikaan, kun kohdunkaulan syövässä on ensimmäinen sairastumispiikki, menee vielä kymmenisen vuotta ennen kuin rokotteen vaikutukset aletaan nähdä Suomessa.

– Tämä on vähän kuin kasvattaisi metsää, jossa hyvin istutetuista taimista korjataan sato 30 vuoden kuluttua; kun nyt rokotamme, niin muutamien vuosikymmenien kuluttua kohdunkaulan syöpä alkaa hävitä, Nieminen selittää.

Siihen asti terveydenhuollon ainoa keino estää syöpään sairastumisia on jatkaa seulontoja.

– Tulevaisuuden kannalta pitää myös huolehtia, että tytöt todella osallistuvat HPV-rokottamiseen. Tällä hetkellä minua huolestuttaa alhainen rokotekattavuus. Meillä on mainio ja erittäin turvallinen rokote tarjolla, joten miksi ihmeessä vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiansa?  

THL:n sivuilla olevassa rokotekartassa näkyy, kuinka kattavasti tytöt rokotetaan HPV:tä vastaan eri puolilla Suomea.

– Tietyissä kunnissa Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanlahden rannikolla rokoteprosentti on hyvin alhainen, parikymmentä tai jopa vain kymmenen prosenttia. Joissakin kunnissa kattavuus taas on erittäin hyvä, 80–90 prosenttia tai enemmän. Tyttöjen tasa-arvon kannalta rokotekattavuus pitäisi saada nousuun.

gardasil

Suomessa käytetään kansallisessa rokoteohjelmassa kilpailutuksen kautta valittua Cervarix-rokotetta, mutta myös kuvassa näkyvällä Gardasil-rokotteella on myyntilupa apteekeissa.

Pojatkin voisivat saada rokotteen?

Jos HPV-rokotteen saisi koko maassa 80–85 prosenttia tytöistä, alkaisi kehittyä niin sanottu laumasuoja.

– Se tarkoittaa, että viruksen kierto eli siirtyminen ihmisestä toiseen vähenee niin paljon, että infektioriski pienenee ratkaisevasti. Tällöin nekin ihmiset, jotka eivät ota rokotetta, alkavat saada suojaa, Nieminen selittää.

– Suomessa meillä on kokonaisuudessaan niin surkea HPV-rokotekattavuus, että sillä emme ikinä saavuta laumasuojaa.

Muun muassa tästä syystä Nieminen on mukana THL:n työryhmässä, jossa valmistellaan esitystä HPV-rokotteen laajentamisesta pojille.

– Vaikka rokotekattavuus pysyisi tytöillä 70 prosentissa, niin jos sen lisäksi vaikka puolet pojista saataisiin rokotettua, laumasuoja alkaisi syntyä, Nieminen selittää.

Rokotteen laajentamisella poikiin olisi toinenkin hyöty.

– Papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi muitakin syöpiä, myös pojilla. Niitä ovat esimerkiksi anaali- ja penissyöpä, nielurisasyöpä, pari muuta pään ja kaulan alueen syöpää sekä tytöillä emättimen ja ulkosynnyttimien alueen syövät. HPV-rokotteella näidenkin syöpien riskit alkaisivat selvästi pienentyä.

urologi

HPV-rokote pienentäisi miehillä esimerkiksi anaali- ja penissyövän riskiä.

Huima pudotus vahvojen esiasteiden määrässä

Nieminen nostaa Skotlannin mainioksi esimerkiksi HPV-rokotteen tehosta. Siellä saatiin syksyllä 2017 ensimmäisen kerran oikean elämän tietoa HPV-rokotteen pitkäaikaishyödyistä.

Tyttöjen HPV-rokotukset aloitettiin Skotlannissa jo kymmenen vuotta sitten, ja nyt ensimmäiset rokotuksen saaneet tytöt ovat tulleet valtakunnalliseen seulontaikään.

– Vahvojen kohdunkaulan syövän esiasteiden määrä oli rokotetuilla skotlantilaistytöillä yksi kahdeskymmenesosa siitä, mitä se oli vuotta aikaisemmin syntyneillä tytöillä, jotka eivät olleet saaneet rokotetta.

– Tämän perusteella HPV-rokote suojaa vahvoilta esiastemuutoksilta 94–95-prosenttisesti, Nieminen sanoo.

Myös viruksen prevalenssi eli se, kuinka monelta ihmiseltä virusta löydetään, oli laskenut yhteen kahdeskymmenesosaan aikaisemmasta.

– HPV-rokotteet ovat siis erittäin hyviä ja tehokkaita.

Samaan aikaan myös rokotteiden turvallisuudesta on tullut paljon tietoa.

– Nyt on ihan pomminvarmasti selvitetty, että HPV-rokotteet eivät aiheuta autoimmuunitauteja tai raskausongelmia tai nosta riskiä ylipäätään mihinkään tautiin. Ne ovat tutkitusti hyvin turvallisia, Nieminen sanoo.

– Ainoa haitta, mitä rokotuksesta voi tulla, on käden kipeytyminen vähäksi aikaa pistoskohdasta tai jokin muu ohimenevä paikallisreaktio.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä