Euroopan parlamentti on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka tarkoituksena on vähentää ohuiden muovipussien käyttöä. EU-mailla on kaksi vaihtoehtoa muovipussijätteen vähentämiseen.
Ensimmäinen vaihtoehto on kieltää ilmaisten muovipussien antaminen kaupoissa vuoteen 2018 mennessä. Toisessa vaihtoehdossa ohuiden muovipussien määrä pitää vähentää asteittain 40 kappaleeseen henkilöä kohden vuoteen 2025 mennessä.
Ympäristöministeriö selvittää, mitkä toimenpiteet olisivat Suomessa järkevimpiä. Myös käytettyjen muovikassien määrää selvitetään.
Vihreiden mepin Heidi Hautalan mukaan esitetyt keinot ovat hyviä ja kohtuullisen joustavia.
– Hyvä taloudellinen ohjauskeino on se, että Suomessa ruokakaupoissa muovikassit ovat jo maksullisia, hän sanoo Strasbourgista.
Hautalan mukaan myös vaate- ja kenkäkauppojen pussit olisi hyvä muuttaa maksulliseksi.
– Pieni maksu varmasti saisi asiakkaan harkitsemaan, tarvitseeko hän sitä (muovikassia) todella.
Hedelmäpussien maksullisuus harkinnassa
Suomessa muovikasseja käytetään selvästi vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Kaupan alustavien arvioiden mukaan kulutus on noin 55 kassia henkeä kohti vuodessa. Komission mukaan EU:ssa kuluu keskimäärin 200 muovikassia henkeä kohti vuosittain.
Lukuihin eivät sisälly kaikkein ohuimmat, hedelmien ja pakasteiden kääreenä käytetyt pussit. Jäsenmaat voivat halutessaan jättää ohuet hedelmäpussit sääntöjen ulkopuolelle, jos niiden käyttö on perusteltua hygieniasyistä.
Ympäristöministeriö selvittää, mitkä muovipussit otetaan Suomessa vähentämissääntöihin mukaan. Ohuiden hedelmäpussien käytön vähentämiseksi voitaisiin harkita esimerkiksi kauppojen velvoittamista pitämään tarjolla muitakin vaihtoehtoja pakkaamista varten. Myös hedelmäpussien muuttamista maksulliseksi harkitaan.
Hautalan mukaan ohuimmat muovipussit ovat kaikkein vaarallisimpia linnuille ja kaloille, joiden elimistöön ne kulkeutuvat luonnosta.
– Muovijäte, jota valtameriin kertyy, jauhautuu pieneksi jauhoksi ja tulee ruokaketjuihin. Me sitten kirjaimellisesti syömme muovia, kun aikaa kuluu.