Ympäristötoimittajan kommentti: Ilmastoneuvottelut noudattivat tuttua kaavaa - puheiden ja tekojen välille jäi iso kuilu

2:13imgGlasgown yliajalle venyneissä ilmastoneuvotteluissa syntyi sopimus – toimittaja Päivi Mäki-Petäjä raportoi paikan päältä.
Julkaistu 14.11.2021 04:38
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Jälleen kerran ilmastokokous venyi yliajalle. Lopulta kuitenkin nuija kopahti pöytään myöhään lauantai-iltana.

Viime hetken jännitystä aiheutti Intia iltalypsyllään. Se tuotti tulosta, koska kirjaus hiilestä ja fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vesittyi selvästi. Muut valtiot kuitenkin hyväksyivät vesityksen, jotta ylipäätään saatiin joku loppuasiakirja kokouksesta.

Lue lisää: Glasgow'n ilmastoneuvotteluissa sopu

Alussa hehkutetaan, lopuksi petytään

Ilmastoneuvotteluiden kaava tuntuu toistuvan joka vuosi samanlaisena: Alussa valtioiden päämiehet hehkuttavat, miten tärkeää on pysäyttää ilmaston lämpeneminen. Komeita puheita pidetään ja odotuksia nostatetaan. Jälleen kerran maailma uskoo, että nyt tämä ongelma lopultakin ratkaistaan. Sitten alkavat loputtomat neuvottelut.

Lue myös: Ministeri Mikkonen: Ilmastotoimien tahtia on kiristettävä nopeasti

Hyvää henkeä yritetään pitää yllä. Aika ajoin puheenjohtajamaa kiittelee työstä, mutta muistuttaa, että lisää kunnianhimoa tarvitaan. Sitten koittaa kokouksen viimeinen päivä ja kaikki on edelleen levällään. Kompromisseja hiotaan, uusia tekstiluonnoksia tulee pöydälle säännöllisin väliajoin. Neuvottelijat siirtävät lentojaan eteenpäin. Kaikkia väsyttää.

Lopuksi todetaan, että ei auta: on pakko lopettaa ja tyytyä siihen, mitä on saatu siihen mennessä kasaan. Kiitellään kaikkia venymisestä ja todetaan, että vuoden päästä jatketaan. Vaikka loppuasiakirja on pahasti vesitetty alkuperäisestä versiosta, sitä kiitellään hyväksi saavutukseksi. 

Yksimielisyysvaatimus vesittää kunnianhimon

Eihän kukaan nyt ihan oikeasti uskonut, että tämä ilmastokokous onnistuisi takaamaan sen, ettei ilmasto lämpene enempää kuin 1,5 astetta? Ehkä mielenosoittajat ja ensimmäistä kertaa kokouksessa olevat ovat saattaneet elätellä sellaisia toiveita.Yksimielisyyttä vaativassa YK-systeemissä ei selvästikään ole mahdollisuuksia oikeasti kunnianhimoisiin lopputuloksiin. Jälleen kerran on tyytyminen siihen, että monessa asiassa edistyttiin, mutta vielä jäi paljon tehtävää seuraaviin kokouksiin ja seuraaville vuosille.

Jos maailman päästöt aiotaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä kuten 1,5 asteen tavoitteen toteuttaminen vaatisi, välivuosiin ei olisi varaa. Tällä tahdilla 1,5 asteen tavoitteesta joudutaan pian luopumaan.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos