Konkreettiset sitoumukset ilmastokriisin ratkaisemiseksi ovat jääneet vähiin YK:n ilmastokokouksessa. Ennakkoon odotettiin, että suurimpien talousmahtien johtajat esittäisivät lupauksia siitä, kuinka ilmaston lämpenemistä vastaan aiotaan taistella.
Esimerkiksi Kiina ei kuitenkaan ilmoittanut kokouksessa uusista toimista. Kiinan kasvihuonekaasupäästöt ovat maailman suurimmat.
Uusien sitoumusten sijaan Kiinan edustaja puhui monenkeskisen yhteistyön tarpeesta ja sivalsi Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia siitä, että tämä veti Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta.
– Tiettyjen osapuolten vetäytyminen ei järkytä kansainvälisen yhteisön kollektiivista tahtoa, Kiinan edustaja Wang Yi sanoi.
Ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti kokouksessa raivokkaan puheenvuoron, jossa hän syytti maailman johtajien pettäneen hänen sukupolvensa.
– Tämä on väärin. Minun ei pitäisi olla täällä. Minun pitäisi olla koulussa valtameren toisella puolella, hän sanoi.
– Te olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoilla, ja kuitenkin minä olen yksi onnekkaista. Ihmiset kärsivät, ihmiset kuolevat, koko ekosysteemi on romahtamassa, Thunberg jyrisi.
Ympäristöjärjestöt käärmeissään
Kokouksen alla viime perjantaina järjestettiin muun muassa maailmalaajuinen ilmastolakko, joka keräsi marsseille miljoonia ilmastonmuutoksesta huolestuneita ihmisiä ympäri maailmaa.
Kokouksessa poliittiset johtajat yksi toisensa jälkeen kävivät puhujankorokkeella toteamassa, että he ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Käytännön toimintasuunnitelmia ei kuitenkaan juuri kuultu, mikä raivostutti muun muassa ympäristöjärjestöjä.
Esimerkiksi Greenpeace Internationalin johtaja Jennifer Morgan arvioi uutistoimisto AFP:lle, että ruotsalaisaktivisti Thunbergin vetoomukset jätettiin huomiotta.
Konkreettisia avauksia odotettiin Kiinan lisäksi muun muassa Intialta. Pääministeri Narendra Modi ei kertonut tarkkaan, aikooko Intia edistää Pariisin ilmastosopimukseen liittyviä sitoumuksiaan. Modin mukaan Intia kuitenkin pyrkii yli kaksinkertaistamaan uusiutuvan energian kapasiteettinsa.
YK:n pääsihteerin toimisto kertoi eilen tiedotteessa, että lähes 70 valtiota on ilmoittanut pyrkivänsä hiilidioksidipäästöissä nollatasoon vuoteen 2050 mennessä.