Azerbaidzhanissa Bakussa käytävässä YK:n ilmastokokouksessa ei välttämättä päästä sopimukseen, arvioi Euroopan unionin ilmastokomissaari Wopke Hoekstra.
Neuvottelulähteet kertoivat aiemmin, että Euroopan unioni olisi valmis nostamaan kehittyville maille ilmastotoimiin tarjotun rahoituksen 300 miljardiin dollariin vuodessa.
Kehittyvät maat hylkäsivät eilen suoralta kädeltä edellisen 250 miljardin dollarin tarjouksen täysin riittämättömänä.
– Teemme kaiken voitavamme kaikilla osioilla rakentaaksemme siltoja ja saadaksemme tämän onnistumaan, mutta on epäselvää, onnistummeko, Wopke Hoekstra sanoi toimittajille.
Ilmastokokouksen piti päättyä jo eilen, mutta suomalaisista kokouslähteistä saadun tiedon mukaan päätösistunto on luvassa aikaisintaan tänään kello 15–16 Suomen aikaa.
Tämäkin on kuitenkin vain arvio, ja kokous saattaa venyä pitempäänkin.
"Jättäkää huono sopimus tekemättä"
Kokouksessa on koko yön ajan käyty neuvotteluja uudesta lopputekstistä. Kokonaisrahoitustavoite on vuoteen 2035 mennessä 1,3 biljoonaa dollaria vuodessa. Tästä suurin osa olisi tarkoitus kattaa yksityisellä rahoituksella.
– Tällaiset ehdotukset ovat häpeällisiä, kommentoi ilmastonmuutoksen pahasti uhkaaman Marshall-saarten ilmastoneuvottelija Tina Stege eilistä ehdotusta.
Afrikkalaisten maiden neuvottelijoiden ryhmää johtava Ali Mohamed sanoi hänkin pitävänsä ehdotusta täysin riittämättömänä.
Yli 300 kansalaisjärjestöä vaati lauantaina yhteisessä vetoomuksessaan kehittyviä maita lähtemään kokouksesta ilman sopimista, jos tarjoukset eivät parane.
– Kehotamme teitä puolustamaan globaalin etelän ihmisiä ja vaadimme: parempi jättää koko sopimus tekemättä kuin tehdä huono sopimus, ja tämä on hyvin, hyvin huono sopimus, vetoomuksessa sanottiin.
Lue myös:
Kiista sadoista miljardeista venyttää Bakun ilmastokokousta
Suomelle kyseenalainen "kunniamaininta" Bakun ilmastokokouksessa
Ilmasto lämpenee hurjaa tahtia, kartat hohkaavat punaisina
Vain yksi valtio on tänä vuonna edistynyt ilmastomuutoksen torjunnassa
Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto varoittaa: Yli 40 prosenttia korallilajeista vaarassa hävitä
Juttua täydennetty 23.11.2024 kello 11.10 ja 14.04.