Ilmaston lämpeneminen näkyy jo Itämeressä - meren tila uhkaa huonontua

1:53img
Julkaistu 24.02.2019 22:45
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Ilmaston lämpenemisen vaikutukset näkyvät jo Itämeressä. Jääpeitteinen aika on selvästi lyhentynyt. Ellei lämpenemistä saada pysäytettyä, monet lajit ovat vaarassa ja meren rehevöityminen kiihtyy. 

Itämeritutkija Seppo Knuuttila harrastaa talvikalastusta. Tänäkin aamuna hän suuntasi verkoille Helsingin edustalle. Harrastuksen parissakin voi tarkkailla Itämeren tilaa, esimerkiksi ilmaston lämpenemisen vaikutuksia.

Talvikalastuskausi lyhenee koko ajan.

– Tämä on ensimmäinen talvi, jolloin joudun lopettamaan helmikuussa, koska tuossa on avovesi enää muutaman sadan metrin päässä. Kausi on lyhentynyt 90-luvulta melkein kaksi kuukautta, laskee Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Talvikalastus, Itämeri, kalat, kuore, norssi

Kuoreita eli norsseja ja ahven (vas.)

Norssi ja made kärsivät lämpenemisestä

Lämpeneminen vaikuttaa myös kaloihin.

– Tämä norssi eli kuore, jota tänään saatiin verkoista paljon, on kylmää vettä vaativa kala. Se on yksi niistä lajeista, jotka tulevat kärsimään meren lämpenemisestä, ennakoi Knuuttila.

Muita kärsijöitä ovat esimerkiksi made ja lohikalat. Lämpenemisen ohella Itämeren vesi makeutuu ja happamoituu ja sillä on vaikutuksia moniin merilajeihin, kaloista muun muassa kampelaan ja turskaan.

– Itämeren avainlajit, rakkolevästä sinisimpukkaan, haahkaan ja turskaan, kaikkiin näihin tulee Itämeren lämpeneminen ja makeutuminen ilmastonmuutoksen seurauksena vaikuttamaan, sanoo Knuuttila.

Itämeri, jäätilanne, talvi, jäät

Ilmaston lämpeneminen heikentää Itämeren tilaa entisestään. 

Happitilanne vaikeutuu ja sinileväkukinnot yleistyvät

Lisäksi meren tilan parantaminen vaikeutuu entisestään.

– Mitään hyvää ei ole odotettavissa. Pintakerroksen lisäksi myös syvänteet lämpenevät. Lämpimämpään veteen liukenee vähemmän happea. Toisaalta lämpimässä vedessä hajotustoiminta pohjalla kiihtyy ja hapen kuluminen nopeutuu. Jo ennestään huonossa hapessa olevat Itämeren syvänteet tulevat ehkä menemään entistä huonompaan kuntoon ja hapettomilta pohjilta fosforia vapautuu yhä enemmän, selittää Knuuttila edessä olevaa noidankehää.

Seppo Knuuttila, talvikalastus, verkot, Itämeri

Seppo Knuuttila muistuttaa, että ravinnekuormituksen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ovat molemmat tärkeitä Itämeren pelastamiseksi.

Lämpenemisen pysäyttäminen tärkeää myös Itämeren kannalta

Knuuttila korostaa, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on tärkeää myös Itämeren kannalta.

– Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen on ihan yhtä tärkeää Itämeren hyvän tilan saavuttamiseksi kuin ravinnekuormituksen vähentäminen.

Viime kesän kaltaisia pahoja leväkesiä saattaa siis olla luvassa entistä useammin, ellei ilmaston lämpenemistä saada pysäytettyä ja mereen päätyvää ravinnekuormitusta onnistuta edelleen vähentämään.

talvikalastus, itämeri

Talvikalastuskausi on jo lyhentynyt ilmaston lämpenemisen takia.

Ensi kesänäkin voi olla paljon leväkukintoja

Vaikka tutkija ei vielä halua ennustaa ensi kesän levätilannetta, edellytykset levien kasvulle ovat hyvät.

– Kyllä pintakerroksessa fosforia on niin paljon, että jos helteinen kesä tulee, niin mahdollisuudet pahalle leväkesälle ovat silloin olemassa. Ensi kesän tilanne Suomenlahdella riippuu paljon siitä, pääseekö pohjanläheinen, ravinteikas, fosforipitoinen vesi ennen kesää pintakerroksiin. Huhtikuun Arandan tutkimusmatkan jälkeen osataan paremmin ennakoida ensi kesän leväkukintariskiä.

Synkistä tulevaisuuden näkymistä huolimatta päivän kalaretki tuotti hyvän saaliin. Kuoreiden lisäksi ison siian ja ahvenen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa