Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen, arvioi, että ilmastoneuvotteluissa on tapahtunut merkittävää edistymistä.
- Tilanne vaikuttaa positiiviselta. Olemme edistyneet monessa asiassa, esimerkiksi kansainvälisessä ilmastorahoituksessa. Sen lisäksi teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välinen tiukka jako eli niin sanottu "palomuuri" on murtumassa. Esimerkiksi EU ja Brasilia ovat tehneet yhteisen ehdotuksen kansainvälisistä markkinamekanismeista. Kaiken kaikkiaan olo on aika toiveikas, toteaa Ollikainen.
Kiinalle ja Intialle paineita
Jos ilmastosopimukseen kirjataan tavoite ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen, sillä on monenlaisia vaikutuksia.
- Se lisää paineita Kiinan ja Intian kaltaisten maiden päästöjen vähentämiselle. Eli ne joutuisivat ottamaan kunnianhimoisemman asenteen päästöjen vähentämiseen kuin mitä tähänastisissa lupauksissa on. Asian toinen puoli on se, pystyvätkö ne siihen ja ehditäänkö päästöjä vähentää siinä tahdissa, että 1,5 asteen tavoite on realistinen, pohtii Ollikainen.
Suomen vähennettävä nokipäästöjä
Tavoitteen kiristäminen vaikuttaisi myös meillä Suomessa.
- Joudutaan miettimään muissa maissa, esimerkiksi Suomessa sitä, kuinka mustan hiilen eli noen ja muita vastaavia päästöjä vähennetään, jotta lämpenemistä saataisiin hidastettua päästövähennysten ohella, toteaa Ollikainen.
Kaikki eivät usko, että ilmaston lämpeneminen edes pystyttäisiin enää pysäyttämään kahteen asteeseen.
- Osa tutkijoista ajttelee, että se on epärealistista. Se onnistuu vain, jos kansainvälistä ilmastopolitiikkaa muutetaan todella, todella paljon kunnianhimoisemmaksi, sanoo Markku Ollikainen.
Rahoitussopu löytymässä
Ollikainen uskoo, että vaikeimmasta neuvottelukysymyksestä eli ilmastorahoituksesta on löydettävissä sopu.
- Kiinalla on merkittävä rahoituspaketti tarjota kehitysmaille. Puhutaan kymmenistä miljardeista. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut lisäävänsä ilmastorahoitusta merkittävästi. Neuvottelijoiden mukaan tätä kautta voitaisiin saavuttaa sopimus.