Maapallon 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella. Asiasta kertoo tänään julkaistu tuore hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti.
Ennuste tason ylityksestä on jopa 10 vuotta aikaisempi kuin edellisissä ennustuksissa.
Raportin mukaan ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet, lämpötila ja merenpinta kohoavat ja jäätiköt vetäytyvät nopeammin kuin tuhansiin vuosiin.
Ilmaston kerrotaan lämpenevän arktisella alueella nopeammin kuin muualla maapallolla keskimäärin – jopa yli kaksinkertaisella vauhdilla.
Lue myös: IPCC:n uudessa raportissa huolestuttavaa tietoa ilmastokriisin etenemisestä – Greenpeace: "Olemme matkalla kohti liki kolmen asteen lämpenemistä"
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola on seurannut ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolella Eurooppaa lähietäisyydeltä, kun Saksaa runtelevat tulvat maanvyörymineen ja Kreikka kamppailee maastopalojen kourissa.
Piuhola pitää uusimpia tietoja ilmastonmuutoksista hyvin merkittävinä.
– Tieto on merkittävä, mutta ei mikään yllätys. Viime vuosien raportit ovat kertoneet muutoksesta ja vauhti vain kiihtyy ja kiihtyy.
Konkreettisia tekoja tarvitaan
Raportin mukaan lämpötilan nousu voidaan pysäyttää vain vähentämällä viipymättä ihmisten toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt nollaan ja leikkaamalla muiden ilmastoa lämmittävien yhdisteiden päästöjä voimakkaasti.
Tänään julkaistussa raportissa on tarkasteltu laajemmin ilmastonmuutoksen alueellisia vaikutuksia.
Keväällä 2022 julkaistava toinen osaraportti käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja niihin sopeutumista ja kolmas osaraportti ilmastonmuutoksen hillintää.
Lue myös: IPCC:n ilmastoraportti huolestuttaa tutkijayhteisöä – "Tällainen muutos koskettaa koko yhteiskuntaa"
Ateenasta raportoiva Piuhola näkee, että muun muassa liikennepäästöjen karsimisessa on Euroopassa vielä työnsarkaa.
– Jos täälläkin katsoo normaalia kaupunki- ja työmatkaliikennettä, niin on vielä pitkä matka siihen, että liikennepäästöt saataisiin hillittyä.
Säiden ääri-ilmiöiden uskotaan lisääntyvän ympäri maailmaa. Piuhola korostaa eri maiden hallitusten vastuuta ääri-ilmiöihin varautumiseen.
– Se vaatii muun muassa kaavoitukseen muutoksia. Täytyy muun muassa miettiä rakennusten sijainteja niin, että ne ovat turvallisilla alueilla. Esimerkiksi Saksassa valtavia maa-alueita suistui alas jokialueilla ja vuoren rinteillä.
Piuhola arvioi, että myös lisääntyneet maastopalot Etelä-Euroopassa vaativat viranomaisilta ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.
– Hyvänä esimerkkinä koin eilen, kuinka kuusikaistainen moottoritie oli selvästi katkaissut palon etenemisen itään päin. Jatkossa leveitä kaistaleita joudutaan luultavasti jatkossa rakentamaan Etelä-Euroopan maihin.