Ilmatieteen laitos irtisanoo yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena enintään 16 työntekijää. Irtisanottujen määrä voi kuitenkin pienentyä, jos irtisanomisuhan alle oleville löytyy uusia tehtäviä, Ilmatieteen laitos kertoo.
Tehtäviä karsitaan Ilmatieteen laitoksella muun muassa tutkimuksesta, hallinnosta sekä havaintotoiminnoista. Säästöjä syntyy myös muun muassa määräaikaisten työsuhteiden päättymisistä ja eläköitymisistä.
Ilmatieteen laitoksen ylläpitämiä havaintoverkostoja supistetaan, ja joitakin havaintoasemia lakkautetaan tulevina vuosina. Ylen radiokanaville tuotettava merisääennuste suunnitellaan automatisoitavan ensi vuoden aikana.
– On hyvin valitettavaa, että joudumme irtisanomaan osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöämme. Tuottamallemme tiedolle ja palveluillemme on vahva tarve yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoo tiedotteessa.
Yt-neuvotteluista kerrottiin lokakuussa. Niiden syynä ovat valtionhallinnon säästöt.
Neuvottelujen alussa arvioitiin, että vähennystarve on enintään 30 työntekijää. Ilmatieteen laitoksella työskentelee noin 760 ihmistä, joista yli puolet on tutkimustehtävissä.
Ilmatieteen laitokselta leikataan pysyvästi 6,1 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä. Tutkimustoimintaa rahoittavat suurelta osin Ilmatieteen laitoksen ulkopuoliset lähteet.
Ilmatieteen laitoksella lakisääteisiä tehtäviä
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon pääluottamusmiehen, vanhemman meriasiantuntijan Jouni Vainion mukaan kuudentoista työntekijän irtisanominen on suuri pettymys.
– Ei saa myöskään unohtaa, että työt päättyvät kahdeltakymmeneltä määräaikaiselta työntekijältä, jotka ovat olleet pitkään Ilmatieteen laitoksen palveluksessa, sanoo Vainio tiedotteessa.
Vainion mukaan liitto painotti yt-neuvotteluissa sitä, että lakisääteiset tehtävät edellyttävät riittävää määrää henkilöstöä ja että määräaikaisia työntekijöitä tarvitaan edelleen.
Juko muistuttaa, että liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa toimiva Ilmatieteen laitos tuottaa yhteiskunnan kokonaisturvallisuudelle keskeisiä sääpalveluja ja kansainvälisesti merkittävää tutkimustietoa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Vainio katsoo, että laitoksen mainetta kansainvälisesti arvostettuna tutkimuslaitoksena ei pidä vaarantaa.