Ilmo sairastui afasiaan aivoinfarktin jälkeen. Vaikeudet puhumisessa johtivat työnkuvan muuttumiseen, jatkuviin väärinkäsityksiin ja siihen, ettei Ilmo kovin mielellään pysähdy juttelemaan edes tuttujen kanssa.
Ilmo sai aivoinfarktin vuonna 2007. Kun hän heräsi sairaalassa, hänen elämänsä oli muuttunut loppuiäksi.
– En pystynyt puhumaan mitään. Lääkäri kertoi, että olin sairastunut infarktin seurauksena afasiaan. En tiennyt yhtään, mikä se on, Ilmo kertoo.
Afasia tarkoittaa vaikeutta ymmärtää ja tuottaa puhuttua tai kirjoitettua kieltä. Siihen sairastutaan usein juuri äkillisen verenkierron häiriintymisen eli aivohalvauksen takia.
– Sain infarktin jälkeen puheterapiaa kahden kuukauden ajan. Vähänkin vaativammat keskustelutilanteet sekä sanojen löytäminen tuottivat vaikeuksia.
Kun Ilmo heräsi aivoinfarktin jälkeen sairaalassa, hän ei pystynyt puhumaan mitään. Kuvituskuva.Colourbox.com
– Ymmärrän puhetta hyvin, mutta sen tuottaminen on vaikeampaa: puhe on juuttuvaa ja ääntäminen hiukan epäselvää.
Työnkuvaa muutettiin
Afasia on vaikeuttanut Ilmon kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Työelämään sen vaikutus oli suuri.
– En pystynyt puhumaan paljoakaan, oikea käsi ei toiminut kunnolla ja sähköpostien kirjoittaminenkin oli vaikeaa. Onneksi kollegat suhtautuivat asiaan hyvin ja auttoivat tarvittaessa. Työnkuvaani jouduttiin muuttamaan osittain mentoroinniksi: pitkään firmassa työskennelleenä minulla oli paljon niin sanottua hiljaista tietoa, Ilmo sanoo.
Nyt Ilmo on ollut eläkkeellä lähes kolme vuotta.
– Tuntemattomien kanssa syntyy edelleen toisinaan väärinkäsityksiä. Vaikka aivoni pelaavat, sanoja ei löydy. Puheessani tulee katkoksia tai vääriä sanoja.
Afasian takia sähköpostin kirjoittaminenkin muuttui Ilmolle vaikeaksi. Kuvituskuva.Colourbox.com
– Kun kerran vein erääseen toimistoon vaimoni puuttuvia papereita, sähläsin niin, että virkailija luuli minua vaimoni omaishoitajaksi. Lopulta sain asiani silti selvitettyä.
Ajan määreet ja rahayksiköt sekaisin
Ilmon läheisimmät ihmiset ovat osanneet suhtautua sairauteen hyvin.
– Vaimo tietää ja tuntee minut jo 42 vuoden ajalta. Jos olemme yhdessä ulkona, hän hoitaa herkästi puhumisen. Aikuinen poikammekin ymmärtää tilanteen.
– Ne, jotka eivät tunne minua, luulevat, että olen ruotsinkielinen, koska lyhentelen sanoja.
Ilmolla on vaikeuksia myös rahayksiköissä ja ajan määreissä.
– Tunnen kyllä kellon, mutta ajan ilmoittaminen on joskus hakusessa. Jos kello on 17.30, saatan sanoa, että se on 7.30 tai 16.30.
– Rahayksikköni on puolestaan markka. Sanon usein jonkin tavaran maksavan vaikka 14 markkaa, mutta korjaan sen heti euroiksi. Olen huomannut tämän saman ilmiön muiden afaatikkojen puheessa.
Ilmon mielestä pahinta afasiassa on ollut se, ettei hän pysty keskustelemaan muiden kanssa niin kuin haluaisi. Kuvituskuva.Colourbox.com
Puhekyky hiljalleen parantunut
Ilmo ei ole saanut afasiaan hoitoa parin kuukauden puheterapiaa lukuun ottamatta.
– Olen hakeutunut itse vertaisryhmiin Afasia- ja aivohalvausyhdistyksen Keskustelukerhoon sekä Aivoliiton Juttutupaan, Ilmo sanoo.
– Pientä edistymistä on tapahtunut. Esimerkiksi ääneen lukeminen sekä kirjoittaminen vapaasti ja mallista ovat auttaneet. Puhekykyni on hiljalleen parantunut niin, että nykyään pystyn jo tulemaan toimeen yksinkertaisissa asioissa.
Pahinta vaikeudet keskustelemisessa
Sairautensa takia Ilmo ei kuitenkaan pysähdy juttelemaan kovin paljon edes tuttujen kanssa.
– Jos afasia pysyy edes tällä nykyisellä tasolla, niin olen tyytyväinen. Yritän edelleen lukea, kirjoittaa, puhua, tehdä sanaristikoita ja käydä vertaisryhmissä, Ilmo sanoo.
– Sairaudessa pahinta on se, kun ei pysty keskustelemaan muiden kanssa niin kuin haluaisi. Suomen kielen rikkaus ja moninaisuus ovat jääneet pois.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.
Pahanlaatuista kasvainta ei huomattu ajoissa: Risto menetti puhekykynsä
Käynti urheiluhierojalla johti Pertin halvaantumiseen
Pelottavatko päänsäryt? Näin tunnistat ja erotat aivovauriot
Näin aivoverenvuodon saanutta Katria hoidettiin Espanjassa – Potilaille suihkittiin jopa hajuvettä