Ilman lippua VR:n lähijunassa matkustavan ihmisen ei ole pakko todistaa henkilöllisyyttään valvontamaksua määräävälle konduktöörille, ja näin ollen lakiin perustuvan tarkastusmaksun voi välttää, uutisoi Iltalehti.
Iltalehden mukaan porsaanreiän hyödyntäminen vaatii lain tarkkaa tulkintaa.
Aikaisemmin VR:n lähijunissa lippuja tarkastivat Helsingin seudun liikenteen tarkastajat, joilla oli lakiin perustuva oikeus kysyä matkustajilta henkilöllisyystodistuksia, sillä kyseessä oli tarkastusmaksu. Nykyään lähijunissa lipuntarkastuksia tekevät VR:n konduktöörit, jotka eivät voi määrätä tarkastusmaksuja – ainoastaan valvontamaksuja.
Näillä kahdella maksutyypillä on merkittävä ero.
Tarkastusmaksu perustuu lakiin, kun taas valvontamaksu perustuu kuljetuspalvelun tarjoajan ja matkustajan välille muodostuvan sopimuksen ehtoihin, Iltalehti kertoo. Tarkastusmaksuja määräävät henkilöt ovat virkamiehiä, ja heidät hyväksyy tehtäviinsä paikallinen poliisilaitos. VR:n konduktöörit eivät täytä tätä ehtoa.
Näin ollen ilman lippua matkustavien ihmisten ei ole pakko kertoa henkilöllisyyttään VR:n lähijunien konduktööreille, jotka alkavat määrätä valvontamaksuja helmikuun alusta lähtien. Jos henkilöllisyyttään ei suostu todistamaan, poistetaan matkustaja kuitenkin junasta seuraavalla asemalla.
HSL:n tarkastusmaksu on 80 euroa. Sen suuruuden määrittää liikenne- ja viestintäministeriö.