"Älä niitä lippuja katsele" – HSL vaatii yhtä, väkivaltaisista valelippulaisista kärsivät kuljettajat kertovat toista

"Älä niitä lippuja katsele" – HSL vaatii yhtä, väkivaltaisista valelippulaisista kärsivät kuljettajat kertovat toista 0:43
Katso video: Tällaisesta valelippuongelmasta kuskit kärsivät.

Linja-autonkuljettajat kertovat valelippuilla huijaavien matkustajien käyttäytyneen väkivaltaisesti. Kuljettajat toivovat HSL:n ottavan käyttöön matkalippujen QR-koodin lukijat.

Pääkaupunkiseudun linja-autonkuljettajien saamat ohjeet lippujen tarkastamisesta ovat ristiriitaisia, kertovat MTV Uutisten haastattelemat kuljettajat.

HSL:n virallinen ohjeistus on, että lippu tulee bussiin noustessa näyttää bussinkuljettajalle ja HSL-kortti kortinlukijalle.

– Minulle on sanottu, että älä niitä lippuja katsele. Valtaosa kuljettajista ei niistä välitä, kertoo kuljettaja.

– Jotkut liikennöitsijät ovat sanoneet, että asia ei kuulu heille ja älkää puuttuko siihen, kertoo puolestaan toinen kuljettaja ohjeista.

Kuljettajien mukaan Helsingin seudun liikenne (HSL) on ohjeistanut lippujen tarkastuksen olevan kuljettajan vastuulla. Samaan aikaan HSL:n käyttämät liikennöitsijät ovat kuljettajien mukaan todenneet, että lipuntarkastajat ovat vastuussa lippujen tarkastuksesta.

– On velvollisuus katsoa lippu, mutta ei poistaa matkustajaa, jolla on valelippu, summaa kuljettaja yhden kuulemistaan ohjeistuksista.  

Kaksi MTV Uutisten haastattelemaa kuljettajaa esiintyvät jutussa anonyymisti, sillä työnantajan kritisointi voisi vaikuttaa heidän työhönsä. Kuljettajien henkilöllisyydet ovat toimituksen tiedossa. 

Väärennettyjä matkalippuja joka vuorossa

HSL:n mukaan linja-autoihin pyritään nykyään väärennetyillä lipuilla. Myös MTV Uutisten haastattelemat kuskit tunnistavat ilmiön ja kertovat sen laajuuden vaihtelevan alueellisesti. 

Kuljettajan mukaan yksi merkki väärennetystä lipusta on lipun "pätkivä kuva". Yleensä näytöllä näkyvän aidon lipun animaatio on sujuvaa, toisin kuin väärennetyn lipun. 

Toisen kuljettajan mukaan väärennetyt liput ovat nykyään niin kehittyneitä, että niitä on vaikea erottaa "paljaalla silmällä".

HSL ei avaa niin sanottuja lippujen turvaelementtejä julkisuudessa. 

Kuljettaja kuvailee yhden päivän aikana tulevan vastaan jopa kymmeniä väärennettyjä lippuja. 

– Siinä on tuottanut oman työnpäivän aikana parisataa euroa yhtiölle, kun on laittanut valelippulaiset ostamaan lipun. Ikinä ei ole tullut HSL:ltä arvostusta tai kiitosta, kuljettaja kertoo.

Myös toinen kuskeista kertoo törmäävänsä väärennettyihin matkalippuihin jokaisessa työvuorossaan.

– Kun jäädään kiinni, syljetään, potkitaan autoa ja haukutaan huoran penikaksi.

– On uhattu monta kertaa hakata ja tappaa sekä läpsäytetty turvapleksin ohitse, kuvailee toinen kuski reaktioita. 

Sylkemisen kohteeksi joutunut kuljettaja toteaa vähentäneensä viime aikoina matkalippujen tarkastamista häiriökäyttäytymisten takia. Molempien haastateltavien mukaan valtaosa kuljettajista ei puutu valelippujen käyttöön.

– Monet sanovat, että ihan sama vaikka näyttäisi valkoista vessapaperia, toinen kuvailee kuulemaansa kuljettajien tarkastustyyliä. 

Toiveissa QR-koodien lukija

Molempien haastateltavien mukaan valelippuilmiö saataisiin kuriin matkalippujen QR-koodien lukijalla. Kyseinen lukija on käytössä maailmalla ja myös osassa Suomea, esimerkiksi Tampereella ja Hämeenlinnassa.

– Koko touhu on vain ollut halutonta HSL:ltä. Jatkuvia lupauksia ja kaikki siirtyy koko ajan, kuski puuskahtaa.

HSL:n mukaan sen uudet lukijat pystyvät lukemaan myös QR-koodeja. Aikatauluarviota lukijoiden käyttöönotosta ei ole. 

– Selvitämme parhaillaan mille lipuille ja millä aikataululla otamme QR-koodin mahdollisesti jatkossa käyttöön, HSL:n viestinnästä kerrotaan. 

HSL tekee nykyään rikosilmoituksen valelipulla matkustamisesta. Kesäkuusta lähtien rikosilmoituksia on tehty "muutama kymmenen", kertoo HSL:n tarkastusyksikön päällikkö Satu Koskinen

Lue myös:

    Uusimmat