Infektiolääkärit huolestuivat: Voiko pääkaupunkiseudulla kyteä hiv-epidemia pistoshuumeiden käyttäjien keskuudessa?

2:02imgSuomessa tuli viime vuonna myyntiin HIV-kotitesti, jota myydään apteekeissa ja netissä.
Julkaistu 25.03.2019 13:41

MTV UUTISET – STT

Infektiolääkärit ovat huolestuneet huumeiden käyttäjien hiv-tartunnoista pääkaupunkiseudulla. Alueella on raportoitu kesän jälkeen neljä uutta pistoshuumeiden käyttäjien tartuntaa, jotka on saatu kotimaassa.

– Luvut ovat kovin erilaisia kuin edellisten viiden vuoden aikana, jolloin Suomessa saatuja tartuntoja on ollut yhteensä kaksi, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektiolääkäri Jussi Sutinen.

Pistoshuumeiden käyttäjien keskuudessa on uusia tartuntoja vuositasolla keskimäärin 6–8, näistä valtaosa on saatu kuitenkin ulkomailla. Sutisen mukaan kotimaassa saatujen tartuntojen poikkeuksellinen määrä nosti huolen siitä, voiko pinnan alla olla useampia tartuntoja, joista ei vielä tiedetä.

Tartuntojen levinneisyyttä selvitetään

Pääkaupunkiseudulla on käynnistetty toimet epidemian ehkäisemiseksi. Toimiin on ryhdytty yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Helsingin kaupungin ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, jotka tekevät käytännön työtä esimerkiksi testauksen parissa.

Pääkaupunkiseudulla on viime viikkoina lisätty hiv-testauksia ja terveysneuvontaa pistoshuumeiden käyttäjien keskuudessa. Myös puhtaiden neulojen jakamista on vahvistettu.

Terveydenhuollon työntekijöitä kehotetaan myös tarjoamaan hiv-testiä kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat. Täten saataisiin paremmin tietoa, ovatko tartunnat levinneet laajalle.

Sutisen mukaan tärkeintä tartuntojen leviämisen kannalta on, että tartunnan saaneet saataisiin hoidon piiriin.

– Kun hiv-positiivinen on hyvässä hoitovasteessa, hän ei ole enää tartuttava ympäristölleen. Hän hyötyy myös itse varhaisesta diagnoosista. Jos hiv löytyy ajoissa ja potilas pystyy sitoutumaan hiv-lääkehoitoon, ihminen voi elää samanlaisen elämän kuin ilman hiv-tartuntaa, Sutinen kertoo.

Seksitartunnat yleisin tartuntatapa

Hiv-tartuntojen leviäminen pistoshuumeiden käyttäjien joukossa on Husin mukaan todellinen uhka. Suomessa todetaan vuosittain toista tuhatta c-hepatiittitartuntaa. Näistä valtaosa on Sutisen mukaan tullut jaettujen pistosvälineiden välityksellä.

Sekä hiv että c-hepatiitti voivat tarttua yhteisten pistosvälineiden välityksellä, ja tämän vuoksi c-hepatiitti-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös hiv:n leviämiseen.

Uusia hiv-tartuntoja on valtakunnan tasolla vuosittain 150–180. Tartuntatavoista seksitartunnat ovat ylivoimaisesti yleisin. Heteroseksi on noussut 2000-luvulla selvästi yleisimmäksi tartuntatavaksi.

Pääkaupunkiseudulla oli hiv-epidemia pistoshuumeiden käyttäjien keskuudessa noin 20 vuotta sitten.

– Vuosituhannen vaihteessa tilanne näytti menevän jonkin aikaa hyvin huonoon suuntaan. Reilu 250 tartuntaa todettiin hyvin lyhyessä ajassa pääkaupunkiseudulla. Silloin se tartunnan saaneiden tavoittaminen ja hoitojärjestelmän perustaminen oli melkoinen haaste, Sutinen muistelee.

Epidemia saatiin kuitenkin pysäytettyä poikkeuksellisen hyvin. YK:n aids-järjestö innostui vuoden 2018 vuosikirjassaan suitsuttamaan pääkaupunkiseudun hoidon yksikköä mallina, jota pitäisi käyttää muuallakin maailmassa.

– Nyt on esiintynyt tämä kourallinen uusia [tartuntoja]. Toivomme, että nämä eivät lähde salaa leviämään, Sutinen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

HIV